Knihovnice z Osvětimi, zneužívání symbolů holocaustu a cesta k Chrámu v Jeruzalémě

26. leden 2020

Šalom alejchem věnuje pozornost nadcházejícímu Dni památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, šokujícím informacím o zneužívání symbolů holocaustu a odkrývání cesty k posvátnému židovskému chrámu v Jeruzalémě.

Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti (27. ledna) se vztahuje k osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Tehdy bylo zachráněno na 7 tisíc těžce nemocných vězňů, kteří v táboře zůstali.

Osvětim přežila i paní Dita Krausová, která dodnes osobitým vyprávěním a besedami, či prostřednictvím vlastní biografie „Odložený život", vypráví o hrůzné historii dalším generacím. S Ditou Krausovou mluvila Terezie Jirásková.

Čtěte také

Šokující informace o zneužívání symbolů holocaustu přináší ve svém komentáři Leo Pavlát. Týkají se obchodování a jiného zneužívání pro komerční účely – jako třeba trička nebo polštáře s výjevy z vyhlazovacího tábora Osvětim. V závěru konstatuje, že žijeme ve světě, kde jsou téměř smazány hranice oddělující soucit s utrpením od nemravného kšeftu.

Už několik let pracují izraelští archeologové na odkrývání cesty k posvátnému židovskému chrámu v Jeruzalémě. Cesta je dva tisíce let stará a představuje pozoruhodný odkaz předchozích pokolení současníkům. Podrobnosti nabízí Gita Zbavitelová.

V magazínu Šalom alejchem nechybí ani zprávy z židovského světa a hudební ukázky Terezínské hymny a chvalozpěvu na slova středověkého židovského učence ze Španělska, rabína Avrahama Ibn Ezry. 

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio