Kočárek císaře, kočár baronky. V Muzeu Na Větrné hůrce se to raritami jen hemží

1. červen 2017

Sběratelku Janu Gilarovou před časem okouzlil starý kočárek, byl sice na rozpadnutí, ale jí se ho podařilo dát do pořádku. Teď už má její sbírka přes sto kusů historických kočárků, mimo jiné takový, co připomíná kuchyňkou linku.

Přes sto historických kočárků, doplněných o nadýchané peřinky a dobové panenky vystavuje soukromé muzeum v Pržně na Frýdeckomístecku. Exponáty, z nich některé pocházejí z 19. století, shromáždila sběratelka Jana Gilarová. Sbírka je doplněná i o pět velkých kočárů.

„Tady je bryčka, se kterou stále jezdíme. Tady jsou saně – jsou vyrobené za Marie Terezie a vozila se v nich baronka z Vrchlabí. Jsou polstrované sametem,“ ukazuje na exponáty Jana Gilarová ve svém Muzeu Na Větrné hůrce.

V prvním patře si pak mezi stovkou kočárků můžete prohlédnout exponát z období kolem roku 1870. Už tenkrát totiž při výrobě mysleli třeba na to, že dítě roste, takže z tohoto bílého hlubokého kočárku lze jednoduše udělat sporťák. Má dole také takovou skříňku, která ovšem neslouží k ukládání věcí. V zimě se tam dala nahřátá cihlička a dítě mělo vlastně vyhřívaný kočárek.

Začalo to ‚dezolátem‘ v rodné vsi manžela

A jak vlastně paní Gilarová ke své sbírce přišla? „Začalo to jedním kočárkem, který jsme našli v rodné vesnici mého manžela. Vypadal, že tam na mne celé ty roky čekal. Byl v dezolátním stavu a když jsem ho na spravení přinesla ke kamarádovi, tak mi jen řekl, ať mu takové věci nenosím. Ale usmlouvala jsem ho a tím to začlo,“ vzpomíná.

Kočárky jsou z období let 1860 až 1940
autor: iha
Spustit audio