Koktejl Daiquiri

Světový den koktejlů se slaví 13. května – ne náhodou! Právě tohoto dne roku 1806 reagoval jistý Harry Croswell na dotaz čtenáře tehdy známého časopisu.

Na otázku ‚co je to koktejl‘, odpověděl: „Koktejl je posilující nápoj složený z lihovin, cukru, vody a dalších hořkých surovin.“

K nejoblíbenějším míchaným nápojům vhodných ke konzumaci převážně v létě a při posezení u grilování, patří nápoj, který byl pojmenován po pláži na Kubě – Daiquiri. A jedná se údajně o nejoblíbenější koktejl spisovatele Ernesta Hemingwaye.

Tento míchaný nápoj z bílého rumu, limetové šťávy a cukrového sirupu byl poprvé namíchán na konci 19. století. Daiquiri je název pláže a železnorudného dolu nedaleko kubánského města Santiago de Cuba. Podle nejčastěji uváděné historky za drinkem stojí jistý důmyslný hostitel, který během večírku servíroval hostům gin, ale došly mu zásoby. A rum je na Kubě nejdostupnější a nejlevnější alternativou, takže se míchaly koktejly s rumem. Podle jiného příběhu má Daiquiri původ u námořníků, kteří si rum s citronovou šťávou často míchali jako prevenci proti kurdějím.

Igredience na koktejl jsou následující:

  • 6 centilitrů bílého rumu
  • 3 centilitrů citronové nebo limetkové šťávy
  • 1 centilitr cukrového sirupu

Budete potřebovat i šejkr, koktejlovou sklenku a návod snad nemůže být jednodušší: Všechny ingredience spolu s drceným ledem důkladně protřepeme v šejkru a ihned servírujeme.

Související