Komentovanou prohlídkou o baroku zahájí ve Frýdku-Místku turistickou sezónu

10. květen 2019

O komentované prohlídky Frýdku-Místku roste zájem. Ročně si tam procházku od jedné historické zajímavosti ke druhé nenechají ujít stovky lidí. Tamní informační centrum se proto snaží trasy obměňovat a různě ozvláštňovat. Novinku připravilo i na zítřejší zahájení sezony, kdy průvodkyně zájemce zavede do období baroka.

Sraz zájemců o komentovanou prohlídku je zítra na Zámeckém náměstí. Průvodkyni lidé nemohou přehlédnout, bude mít na sobě vlastnoručně ušité honosné barokní šaty.

„Zkoumala jsem dobové střihy a také jsem četla publikaci od paní Kybalové Dějiny odívání a z toho jsem vlastně čerpala nejvíce inspirace,“ popisuje průvodkyně Kateřina Švarcová, která se na prohlídce promění na nejoblíbenější dceru císařovny Marie Terezie.

I na dalších prohlídkách mohou lidé nahlédnout do historie města, třeba té textilní. Zájem vidět Frýdek-Místek s průvodcem má stále více lidí.

„My touto prohlídkou zahajujeme jedenáctou sezonu a jsme rádi, že tyto prohlídky mají stále větší ohlas. Nás to motivuje pracovat s obměnou tras a témat,“ říká Lucie Talavašková z Turistického informačního centra.

S průvodcem ze zdejšího informačního centra mohou lidí několikrát do roka vyrazit i na Lysou Horu. Jak autobusem, tak i pěšky, letos nově z Malenovic. „Trasa je sice delší, ale o to zajímavější. Budeme procházet kolem Ondrášových děr, kolem Satinských vodopádů, kolem nejstarší hospůdky v Beskydech,“ dodává Talavašková.

Pokud s turisty vyjdou i na vrchol Lysé hory, slibují, že se podívají i do míst, která jen tak nenavštíví. A to třeba do meteorologické stanice, která stojí těsně pod vrcholem hory, ve výšce 1322 metrů.

autor: iha
Spustit audio

Související