Koncerty Bendeho či Tří sester, výstavy, noční pochod po úplňku... Vyberte si z našich tipů

9. prosinec 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Frýdek-Místek a koncert Za hranicemi ticha
Na koncert meditační hudby můžete z předvánočního shonu odskočit do Národního domu ve Frýdku-Místku. Nazvaný je Za hranicemi ticha a začíná v 18 hodin. 

Tři sestry a Harlej v Ostravě
Na další koncert pozveme do haly Tatran v Ostravě. Začíná v 19:30 a vystoupí Tři sestry a Harlej, a to v rámci Sudová přitažlivost Tour 2022. 

Výstava Slezská města včera i dneska
Do Ostravského muzea můžete zajít na výstavu nazvanou Slezská města včera i dneska. Prezentuje veduty slezských měst grafika a kreslíře, ale taky topografa a zeměměřiče Friedricha Bernarda Wernera a podobu vybraných stejných míst dnes. 

Noční pochod po úplňku
Informační centrum Hradec nad Moravicí zve na tradiční noční pochod po úplňku z Lesních Albrechtic na Hradec a nošení dříví do lesa. Odchod je od kaple sv. Rodiny v 19:30. S sebou je nutné mít čelovky, svítilny, trochu dříví a něco na opékání. Akce zabaví celou rodinu. 

Příbor: Adventní podvečer v muzeu
Příborské Centrum tradičních technologií zve od 18 hodin do refektáře piaristického kláštera na Adventní podvečer v muzeu. Nazvaný je podle písně z barokního kancionálu Rosu dejte, ó, nebesa. Vystoupí cimbálová muzika Javořina a zazní vánoční písně z barokních kancionálů proložené ukázkami z klasické hudby. 

Barvy léta ve Frýdlantu n. O.
Kulturní centrum Frýdlant nad Ostravicí zve na výstavu výtvarné skupiny Osmička nazvanou Barvy léta. Přístupná je do konce prosince. 

Koncert Vox montana na janovickém zámku
Státní zámek Janovice u Rýmařova zve na koncert smíšeného sboru Vox montana. V prostorách zámku začíná v 18 hodin. 

Sobota 

Čertovská show v Kyjovicích
V 15 hodin před nákupním střediskem začíná Čertovská show v Kyjovicích. V programu je otevření Kyjosálu se zábavou pro nejmenší, vystoupení kapely Staré dobré časy či rozsvícení vánočního stromu a zpívání koled.

Vánoční jarmark v Hradci n. M.
V Hradci nad Moravicí si můžete užít tradiční vánoční jarmark. Od devíti hodin v Podolské ulici najdete řemeslné stánky, ukázky vánočních tradic, betlém, zvoničku pro štěstí a bohatý doprovodný program s hudbou. Na jarmarku taky koupíte kalendář města pro rok 2023. V kulturním sále Babinec zahraje country kapela, žesťový kvintet a na děti čekají vánoční pohádky.

Výstava v Rýmařově Marie Kodovská – Vesmírná a snová
Rýmařovské muzeum zve na výstavu Marie Kodovská – Vesmírná a snová. Prezentuje malby, kresby a koláže výtvarnice. Muzeum taky představuje novou publikaci, výbor z básní Kodovské, věnovaný sci-fi a snům. Výstava je k vidění do konce prosince.

Zaniklá sídla, výstava s komentovanou prohlídkou v Krnově
Krnovská Flemmichova vila hostí výstavu Zaniklá sídla. Prezentuje místa zaniklá po roce 1945 na příkladu tří pohraničních okresů – Bruntál, Jeseník a Šumperk. Právě dnes muzeum k výstavě pořádá komentovanou prohlídku a besedu s pracovníky Ústavu soudobých dějin. Začíná ve 14 hodin.

Setkání betlemářů v Příboře
Muzejní Centrum tradičních technologií v Příboře hostí devátý ročník Setkání betlemářů. Akce se koná od 9 do 13 hodin. Prostory muzea oživí devět betlemářů ze severovýchodní Moravy a těšínského Slezska, kteří ukážou řezbářské techniky při výrobě betlémů. K poslechu zahraje gorolská muzika BUKÓŃ.

Vánoční atmosféra na Slezskoostravském hradě
Pravou vánoční atmosféru můžete okusit na Slezskoostravském hradě. Víkendový program nabídne tradiční vánoční jarmark s ukázkami řemesel a vánočních zvyků jako lití olova nebo pouštění ořechových lodiček. Děti se mohou těšit na zvířátka ze salaše.

Rozsvícení vánočního stromu na Skalce
A Skalka family park zve především rodiny s dětmi a všechny příznivce na slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

Neděle

Adventní koncert ve Velké Polomi
Církevní konzervatoř Německého řádu ve spolupráci s římskokatolickou farností a obcí Velká Polom zve na Adventní koncert. Začíná v 18 hodin v kostele sv. Václava a těšit se můžete na gregoriánskou scholu pod vedením Lukáše Kubenky. Zazní díla napříč stylovými obdobími světového klasického repertoáru.

Adventní koncert v Mokrých Lazcích
Adventní koncert při třetí adventní neděli si můžete vychutnat taky ve velkém sále Obecního domu v Mokrých Lazcích. Pořádá ho základní umělecká škola od 15 hodin.

Komiks Mendel v Kunčicích p. O.
V Galerii Karla Svolinského v Kunčicích pod Ondřejníkem je k vidění výstava nazvaná Komiks Mendel Venduly Chalánkové a Jána Obyšovského. Přístupná je každou neděli do konce ledna. 

Vánoční trhy v Opavě
Na tradiční vánoční trhy na Dolním náměstí zve po celou adventní dobu město Opava. Čeká vás kulturní program, prodejní stánky, dílničky pro děti a zajímavý sortiment občerstvení. Potěší vás betlém, historický kolotoč nebo lití olova. 

Koncert v kostele sv. Václava v Ostravě
Gymnázium Ostrava-Hrabůvka zve na adventní koncert v kostele sv. Václava v centru Ostravy. Účinkuje školní pěvecký sbor pod vedením Lidky Červenkové, na varhany zahraje Vojtěch Trubač. Koncert začíná v 17 hodin.

Adventní koncert Ondrášku v Bílé
Římskokatolická farnost Bílá a Folklorní soubor Ondrášek z Frýdku-Místku zvou na adventní koncert De Tempore adventuali aneb O čase adventním. Začíná ve 14 hodin v kostele sv. Bedřicha v Bílé. Zazní folklorní písně i zpěvy rorátní, posluchači se seznámí s dávno zapomenutými adventními zvyky, symboly i písněmi kraje.

Petr Bende ve Staré Bělé
A přidáme ještě pozvánku do Staré Bělé, kde od 17 hodin vystoupí v Katolickém domě Petr Bende & band. Hostem programu bude například herečka a zpěvačka Bára Štěpánová, taky Cimbálová muzika Gromba nebo místní pěvecký sbor.

Spustit audio