Konec října 1907 přinesl světlo do ulic Zábřehu v Ostravě

31. říjen 2016

Zatímco v Moravské Ostravě už na přelomu 19. a 20. století svítily stovky lamp plynových i elektrických, tehdejší obec Zábřeh nad Odrou se po západu slunce ještě nořila do tmy. Změnilo se to před 109 roky. Plynové lampy tam dodalo Vítkovické horní a hutní těžířstvo. Bylo to několik let před elektrifikací vesnice.

Se studentem historie a kronikářem Ostravy-Jihu Petrem Přendíkem stojíme před kostelem ve Starém Zábřehu. Z okolních vzrostlých stromů padá listí a prší. V podobném podzimním čase se právě tady rozsvítily první plynové lampy.

„Podzim 1907 se stal pro zábřežské takovým netypickým, protože 30. října se zde ve Starém Zábřehu a na dnešní Ruské ulici rozsvítilo prvních 39 plynových lamp,“ říká kronikář.

Lampy se rozžínaly ručně, takže po obci chodil lampář. Byl stanoven osvětlovací kalendář, kterým se lampář či lampáři řídili. To, zda byl jeden, nebo jich bylo víc, zatím nevíme. Ale protože všechny lampy musely být rozsvíceny během 45 minut, jeden člověk by celou obec obsloužit nestihl.

„Maximálního počtu plynových lamp bylo dosaženo v roce 1923, kdy jich v Zábřehu svítilo padesát sedm. Ptal jsem se místních pamětníků a oni vzpomínali, že ještě před válkou ty lampy fungovaly. Přestaly být používány až během válečného zatemnění, protože bylo těžké je nějak zatemňovat. A když v roce 1944 přišly nálety, plynová síť byla po zásazích přerušena a lampy odstraněny,“ dodává Petr Přendík.

Éru plynových lamp v Zábřehu připomíná už jen jedna retrolampa na místním zámečku.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.