Konec složitého cestování po úřadech

5. červen 2017

Přihlašování vozidel nebylo v Česku asi nikdy tak jednoduché, jako je teď. Ještě ve středu šlo zaregistrovat auto pouze v místě bydliště nového majitele. Lidé kvůli tomu museli kolikrát cestovat přes půl republiky a někteří si na vyřízení agendy brali dokonce dovolenou. Se začátkem června se to mění. Začala totiž platit novela zákona, která umožňuje zapsat auto do registru na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností.

Na stránkách ministerstva dopravy je k dispozici interaktivní mapa se všemi úřady, kde jde auto přihlásit. „Pro občany je to jednodušší v tom, že nebudou cestovat za spisem svého vozidla.

Na druhé straně je ale třeba říct, že to zvyšuje nároky na úřady ve městech, v jednotlivých obcích s rozšířenou působností, protože právě budou muset více komunikovat mezi sebou," řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

 

2017-06-14t062357z_2_170614-084721_pj.jpg

Kromě přihlášení vyřešíte i jinou agendu, třeba uložení vozidla do depozitu nebo zápis tažného zařízení. Některé úřady proto můžou být kvůli zvýšenému zájmu žadatelů přetíženě. Třeba v Brandýse nad Labem, kam se reportér zajel podívat, jsou na řidiče připraveni.

„Vzhledem k tomu, že očekáváme jistý nárůst agendy a samozřejmě klientů, v současné době běží všechna okénka a všechny pracovnice jsou na svých místech a věnují se problematice," potvrzuje místní vedoucí odboru dopravy Petr Fehér. Na otázku, jestli má úřad dostatek registračních značek, odpověděl: „Předpokládal jsem, že může dojít k nárůstu, takže jsem objednával předem."

Čtěte také:

 

K přihlášení osobního auta je potřeba vyplněná žádost, všechny dokumenty k vozu, osobní doklady a také uhradit poplatek 800 korun.

Ještě před registrací ale musí každé auto projít

Jedeme VINko, typ motoru, veškeré identifikační znaky, stav tachometru. Pro toho řidiče je to velmi potřebné, protože by mohl eventuálně naletět a pak by měl problémy u dalšího přihlašování

evidenční kontrolou na STK. Většinou trvá pár minut a stojí v průměru kolem čtyř stovek. Při prohlídce se prověřují všechny důležité údaje.

„Jedeme VINko, typ motoru, veškeré identifikační znaky, stav tachometru. Pro toho řidiče je to velmi potřebné, protože by mohl eventuálně naletět a pak by měl problémy u dalšího přihlašování," vysvětluje vedoucí jedné pražské stanice Martin Jerman.

Nově se také prodloužila lhůta na vyřízení prohlídky, a to ze 14 dnů na 30.

Připravil: Adam Novák
Scénář: Kateřina Rathouská
Dramaturgie: Kateřina Konopásková

autoři: Luděk Hubáček , djo
Spustit audio