Konstruktér Tatry Hans Ledwinka bude novým čestným občanem Kopřivnice

24. červen 2018 11:00
Zprávy , Zprávy

Nikdy se nenaučil česky, přesto se Hans Ledwinka zapsal do historie našeho automobilismu. Byl to právě on, kdo vymyslel unikátní konstrukci automobilů Tatra a spolupracoval s Ferdinandem Porsche. Zastupitelé v Kopřivnici teď rozhodli o udělení čestného občanství. Zvážit přitom museli i jeho údajnou spolupráci s německými okupanty.

Vzduchem chlazený motor Tatry 87 má charakteristický zvuk. Luxusní limuzína byla jedním z vrcholů Ledwinkovy práce v Kopřivnici. Jeho originální konstrukce s centrální nosnou rourou a výkyvnými polonápravami se jen s drobnými inovacemi používá dodnes.

„Jeho duch žije v každém z těch aut, které se dnes vyrábějí v Tatře,“ říká historik Tatry Karel Rosenkranz, který sepsal žádost o jmenování Ledwinky čestným občanem Kopřivnice.

Proti se ale postavil člen letopisecké komise Milan Chalupa. V otevřeném dopise upozornil, že konstruktér byl členem NSDAP a jako technický ředitel automobilky sloužil nacistům. Na jednání zastupitelů ale nedorazil a rozhovor pro Český rozhlas odmítl.

„Z mého pohledu by musel takto jakoby posuzovat všechny zaměstnance Tatry, kteří tehdy museli, a nezbývalo jim nic jiného, než se podílet na výrobě pro Wehrmacht,“ namítá starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný (ODS), který udělení čestného občanství podpořil.

Opoziční zastupitel Karel Kuboš (KSČM) byl taky pro. Přiznává ale, že původně o Hansi Ledwinkovi pochybnosti měl. „Na druhé straně v návrhu je popsáno, že Nejvyšší soud v roce 1992 ho zprostil viny v celém rozsahu. To znamená, že musíme se na něj dívat jako na člověka právně čistého,“ naráží zastupitel na šestileté poválečné věznění Hanse Ledwinky za údajnou kolaboraci.

Podle Karla Rosenkranze stál konstruktér už od obsazení Sudet před těžkou volbou. „Mu bylo řečeno, že buď bude technickým ředitelem, nebo koncentrák. Měl si vybrat,“ vysvětluje historik s tím, že Hans Ledwinka se politicky nijak neangažoval a naopak se mu podařilo prosadit nezávislost Tatry na německých firmách.

Titul si do Kopřivnice přijedou převzít potomci Hanse Ledwinky v září.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související