Kopřivnice jako první město v Česku vyzkouší novou technologii na opravu výmolů

6. květen 2019 08:10

Výtluky na silnicích v Kopřivnici na Novojičínsku dělníci opraví novou technologií. Použijí k tomu stroj, který předtím ještě nikdo jiný nevyzkoušel. Funguje na bázi mikrovlnného zahřívání a vyvíjeli ho i odborníci Vysokého učení technického v Brně.

Se zakladatelem internetové stránky Výmoly.cz Petrem Čaníkem stojíme na začátku ulice Sadová v Kopřivnici. Řidiči si tady musejí dávat dobrý pozor, protože na silnici je jeden výtluk vedle druhého. „Když si to tady spočítáme, tak na tom stometrovém úseku je asi patnáct výmolů, které by si zasloužily opravu,“ říká Petr Čaník.

Ulice Sadová spadá do oblasti, kterou ošetří nový stroj na opravu výtluků. Ten funguje na bázi mikrovln. Dělníci vyčistí a nahřejí výtluk. Ve speciální mikrovlnné troubě pak zahřejí i asfalt, který do díry v silnici nasypou, udusají a zarovnají.

„Výhodou je, že se tato technologie dá používat v jakémkoli počasí, čili nejsme omezeni klimatickými podmínkami. A dá se opravovat i v zimě, protože jsme schopni ten povrch zahřát na předepsanou teplotu,“ vysvětluje Martin Vejsada, jednatel společnosti Maverix Innovation, která se podílela na vývoji stroje.

Prvně jej ale potřebuje důkladně otestovat. A právě Kopřivnice na Novojičínsku k tomu poskytne silnice. Ty se tak budou od června opravovat novou technologií.

„Problematických silnic je tolik, že možná do roku 2030 by ve městě bylo co dělat. Řeší se havarijní stavy a jsou vytipované investice už v řádu pěti milionů korun, které by se měly investovat do opravy těch komunikací,“ popisuje kopřivnický místostarosta Adam Hanus (ODA), který je sám zvědavý, jestli se městu nový způsob oprav výtluků vyplatí.

autor: pdu
Spustit audio