Kopřivnická ZUŠ slaví půlstoletí samostatné existence. Jeden z bodů oslav bude i v Ostravě

9. květen 2019

Také v Kopřivnici se pilně připravují na celostátní happening ZUŠ Open. Žáky tady v oboru hudebním, tanečním a výtvarném umělecká škola vzdělává už 50 let.

Základní umělecká škola Zdeňka Buriana v Kopřivnici letos slaví výročí. Žáky tady v oboru hudebním, tanečním a výtvarném vzdělává už 50 let. A rozhodně nechce zaspat dobu, zájemcům nabízí také výuku elektronických nástrojů a velmi oblíbené jsou i koncerty populární hudby.

„Dnes už každá škola má nějaké elektronické nástroje. Kromě kláves tady zazní i baskytara, elektrická kytara. Nových nástrojů, které škola přibrala za posledních deset let, je spousta,“ říká ředitel školy Zdeněk Babinec.

Škola i město letos slaví. „Uplynulo 65 let od založení uměleckého školství v Kopřivnici. Naše škola už tady sice byla, ale samostatnost získala až před 50 lety. A to je to hlavní jubileum, které slavíme,“ dodává Babinec.

Koncertní sál ZUŠ Zdeňka Buriana. Na plátno v pozadí zde i v průběhu koncertů promítají nejrůznější obrazy

A protože je ředitel ZUŠ Zdeňka Buriana Zdeněk Babinec výtvarník, většinu žáků této školy v pátek 31. května potkáte ve Velkém světě techniky v Ostravě. Přijedou totiž na výstavu výtvarných prací žáků 22 škol.  A to rovnou s celou cimbálovou muzikou.

„ZUŠ Open je sice taková propagace všech těch základních uměleckých škol, aby veřejnost, která třeba nemá děti na ‚zuškách‘, aby věděla o existenci těch škol. Nicméně pro nás to nepřineslo nic nového. Všechny aktivity, které teď vyvíjíme, jsme vyvíjeli i předtím. A určitě, až jednou ZUŠ Open nebude, tak je budeme stejně vyvíjet i pak,“ ujišťuje Zdeněk Babinec.

Spustit audio

Související