Kopřivnické muzeum vystavuje unikátní vůz Windhoff z roku 1902

18. červenec 2019

Vypadá jako červený kočár, přesto ho pohání motor. 117 let starý automobil získalo do své sbírky muzeum veteránů v Kopřivnici. Je to jediné auto svého typu na světě.

Muzeum historických vozidel Oldtimer v Kopřivnici nově vystavuje jediný dochovaný exemplář automobilu Windhoff z roku 1902. Vůz prošel celkovou renovací, dostal i cenu za nejlepší renovaci za loňský rok, řekl majitel AutoMotoMuzea Oldtimer Jaroslav Šerý.

"Je výjimečný, protože byly vyrobeny jenom dva kusy, a z těch dvou zbyl jenom tento jediný, který teď vystavujeme. K nám se to dostalo úplně jednoduše, bylo to zapomenuté v jedné garáži," řekl Šerý. 

Kromě muzea Tatry najdete v Kopřivnici ještě jednu automobilovou expozici. Oldtimer provozuje místní nadšenec

Jaroslav Šerý u auta Škoda Popular

Automobilový nadšenec Jaroslav Šerý provozuje už druhým rokem v Kopřivnici muzeum starých aut a motocyklů. V expozici najdete staré stroje i mladší unikátní vozidla.

Vůz v roce 1902 vyrobila berlínská firma Hans Windhoff ve spolupráci s firmou Arthur Haendler, která dodala motor, a karosárnou Schebera, účelem byla reklama chladičů Windhoff. Už v roce 1903 se automobil dostal do Vídně do majetku olomouckého arcibiskupa Theodora Khona a pak zůstal v českých zemích, měnil majitele a jezdil v Olomouci, Kroměříži nebo Lošticích.

"Mezi válkami se vůz nacházel v majetku pana Pospíšila, zámečníka z Olomouce, který auto používal ještě krátce po válce. Zmínka o automobilu Windhoff se objevila v časopisu Mladý svět v roce 1968, kde byl uveden na seznamu tehdy nejcennějších historických vozidel u nás," řekl Šerý.

Jde o automobil s jednoválcovým benzinovým motorem o objemu 908 centimetrů krychlových. Váží 400 kilogramů a může jet rychlostí až 50 kilometrů v hodině. Motor je vpředu a má třírychlostní převod spolu s diferenciálem na zadní nápravě. Jako všechny automobily z té doby má řízení vpravo. Poslední desítky let byl vůz schovaný a majitel muzea na něj dostal tip od kamaráda.

Automobil vyrobila firma původně jako reklamu na chladič

Podle Šerého renovaci auta Windhoff udělal Milan Pulec. Renovace se dělala postupně tři roky. "Čalounění se muselo dělat znova, různé dřevěné věci, které byly shnilé, se musely dělat znova, ale celý podvozek včetně motoru, výkovků, to všechno je původní a motor krásně běží, takže ten stav je velmi pěkný," řekl Šerý.

Muzeum vystavuje i další unikátní exponáty. K vidění jsou v něm desítky historických automobilů i motocyklů z celého světa a část expozice se obměňuje. Otevřeno je denně od 09:30 do 17:00.

autor: mot | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související