Korejci chtějí v Ostravě postavit velkou továrnu na karoserie

9. září 2005

Severokorejský investor zaměstná v Ostravě tisíc lidí. Společnost Sungwoo Hitech, která vyrábí části automobilových karosérií, tady hodlá proinvestovat téměř dvě a půl miliardy korun. Firma se rozhodovala mezi Českou republikou, Polskem a Slovenskem a nakonec si vybrala průmyslovou zónu Ostrava-Hrabová.

Sungwoo chce v novém středoevropském závodě lisovat části kapot, rámy automobilových bočnic a dveří, závěsy blatníků, podlahy a další díly. Výroba by postupně měla vzrůst až na 300.000 sestav karoserií ročně. Většina produkce bude určena pro automobilku KIA v Žilině.

"Pro Českou republiku hovořila hlavně kvalitnější infrastruktura, zejména dobře připravená průmyslová zóna a také dostatek kvalifikovaných lidí. Významnou roli sehrály i plánované investice do silniční a dálniční sítě na severní Moravě. Očekáváme, že příchod tohoto významného korejského dodavatele přiláká na Ostravsku investice dalších společností," potvrdila to mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

průmyslová zóna

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský to považuje za velmi dobrou zprávu. Mimo jiné i proto, že korejské firmy si doposud vybíraly hlavně Slovensko. Z umístění v Ostravě by mohly těžit i místní výrobci železa a válcovaného plechu.

"Jsem velmi rád, že takováto informace přišla. Doufám, že je to jeden z řady projektů, který se podařil a že budou následovat další. Pevně tomu věřím a je to dobré," řekl Českému rozhlasu Ostrava hejtman Tošenovský.

Podle náměstka ostravského primátora Petra Kajnara zatím ale investice není jistá, protože město dosud s korejskou firmou neuzavřelo smlouvu o prodeji pozemků. Také management společnosti dosud neupřesnil, kdy počítá se zahájením stavby a otevřením provozu. V případě zdárného podepsání smlouvy s Ostravou půjde o první velkou jihokorejskou investici v Česku.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu