Kormoráni drancují rybníky v Poodří, škody jdou do statisíců

2. listopad 2013

Kormoráni dělají statisícové škody rybářům v Poodří. Početná hejna škodí nejvíce na násadových rybnících v chráněné oblasti.

Rybáři přišli o skoro všechny možnosti, jak proti kormoránům zakročit. Dnes je mohou maximálně plašit. Odstřel je povolený jen výjimečně. Může za to změna zákonů.

V době hlavního tahu přitom čítá hejno i několik set kormoránů. Takové počty rybáři nepamatují, potvrdil Antonín Madzia za chovatele ryb z Jistebníku.

„Do letošního jara jsme kormorány mohli lovit. Ten lov je opravdu jediný účinný způsob plašení. Střelíme část toho hejna, nebo jeden kus, a ti kormoráni vědí, že to je reálné riziko a odletí pryč,“ dodal Madzia. To už teď ale není možné.

„Dnes můžeme kormorány plašit petardami, šrapnely. Kormoráni ale časem pochopí, že jim nehrozí nebezpečí,“ popsal problém Antonín Madzia.

A rybáři si stěžují, že ochránci přírody nechápu jejich problémy.

„Kormoráni jsou spíše problémem v kulturní krajině, která je hospodářsky využívaná. Je potřeba hledat kompromisní řešení,“ řekl Petr Birklen, šéf Správy CHKO Poodří.

Pokud správa chráněné krajinné oblasti povolí odstřel, stojí to rybáře spoustu času při papírování. Změna v zákonech navíc chovatelům ryb odebrala náhradu za způsobené škody, protože kormoráni už nejsou zvláště chráněnými živočichy.

autoři: nib , Petra Štrymplová
Spustit audio