Koronavirová opatření komplikují i vyúčtování dotací za ozdravné pobyty dětí

27. listopad 2020 07:50

Ozdravný pobyt dětí, který v polovině října  předčasně ukončila opatření kvůli koronaviru, stále zaměstnává obec i školu v Doubravě na Karvinsku. Protože si školáci museli rychle sbalit kufry a z hor odjet zpátky, nedostane obec dotaci na celý turnus. Musí dodatečně žádat o další krajskou dotaci a malá radnice tvrdí, že to je velké byrokratické sousto.

Idylku dětí z hornické obce na ozdravném pobytu v Beskydech  změnilo v polovině října rozhodnutí o zpřísnění protiepidemických opatření. Školáci museli zpátky domů. „Vrátili se o dva dny dříve. A nastal kolotoč s vyúčtováním,“ vzpomíná starostka Dáša Murycová (za Nezávislé).

Obec horskému středisku zaplatila za celý pobyt, protože správce už třeba nakoupil jídlo. Jenže dotaci od kraje může škola dostat jen za dny, kdy tam děti skutečně byly a dva dny zůstaly tak nějak viset ve vzduchu. Je to přes 30 tisíc korun.

„Nikdo z nás tady neovlivnil ten brzký návrat dětí, bylo to vlastně z rozhodnutí vyšších orgánů a způsobilo to komplikace,“ dodává starostka s tím, že pro radnici i školu to znamená zbytečnou byrokratickou zátěž. Žádá teď kraj o individuální dotaci na ony zbývající dva dny.

Kraj pomůže

Mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová potvrdila, že Doubravě pomůžou. „Moravskoslezský kraj byl vůči obci vstřícný a nabídl, že vzniklé náklady kraj zaplatí,“ ujistila mluvčí.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý potvrzuje, že nejde o ojedinělý případ. „Ta situace samozřejmě přináší velkou porci byrokracie pro školu, zřizovatele, vlastně pro každého,“ říká.

Na ozdravném předčasně ukončeném pobytu bylo pět desítek dětí.

Spustit audio