Kostel sv. Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku bude letos kompletně opravený

29. březen 2020 10:47

Kostel svatého Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku opravují řemeslníci. Práce pokračují i v době, kdy je svět poznamenaný koronavirem. Od poloviny března tam pracují řemeslníci, největší podíl práce se týká exteriéru stavby, úpravy se ale dotknou i vnitřku. Celá oprava bude stát 18,5 milionu korun bez DPH.

S děkanem broumovské farnosti Martinem Lanžim přicházíme k ruprechtickému kostelu. Do jeho úplné blízkosti se nedostaneme, protože se tam právě pracuje. Kostel není ani pod lešením téměř vidět.

Čtěte také

„Aktuálně se pracuje hlavně na výměně střešní krytiny. Co se týká fasády, tak to ještě chvilku potrvá, čekáme na lepší počasí, až bude trošku víc teplo. Nicméně další část projektu spočívá v tom, že přijedou restaurátoři, protože součástí obnovy kostela jsou i vitráže."

Dovnitř se nedostaneme, protože vchod do kostela je zatarasený. Ale kdybychom nakoukli, co se tam se bude dít?

„Do kostela se teď opravdu nemůže, protože probíhá stavba. Jsou určité bezpečnostní předpisy, které je nutné respektovat. Co se týká samotného interiéru, tak je sundaná křížová cesta, hlavní oltář je pod plachtou. A co je vidět na první pohled, že je tam velké lešení po celé chrámové lodi."

Kostel sv. Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku bude kompletně opravený

Kostel prakticky není vidět přes plachty umístěné na lešení. Ale část fasády je vidět. Z čeho se vlastně vychází při obnově omítek, co se týká barevnosti?

„Barevnost kostelů je řešena pod dohledem Národního památkové ústavu v Josefově, s kterým velice intenzivně spolupracujeme. Další záležitostí jsou potom samotné restaurátorské průzkumy, které jsou součástí každého projektu. Takže potom na základě součinnosti došlo k určení barevnosti."

Čtěte také

Na této stavbě je zajímavé také to, že má neobvyklá okna, na broumovskou oblast.
„Jak je známo, broumovská skupina kostelů je tvořena osmi stavbami. A každý z těch kostelů má nějakou svoji zvláštnost. Například nejmladší božanovský kostel má jako jediný zděnou klenbu. Ve Vernéřovicích už opravený kostel má sluneční hodiny. Božanovský kostel má jako jediný hodinový ciferník."

Martin Lanži hned ještě doplňuje.
„A v případě Ruprechtic má kostel jako jediný na Broumovsku krásná vitrážová okna. Jsou ze začátku 20. století a součástí rekonstrukce zdejšího kostela svatého Jakuba bude tedy rovněž restaurování těchto unikátních oken."

Stavební práce na ruprechtickém kostele by měly být skončené na přelomu srpna a září letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související