Kostel sv. Jiří v Brušperku se pyšní starobylou venkovní křížovou cestou

5. leden 2016

Brušperk na Frýdecko-Místecku má jednu starobylou atrakci. U kostela svatého Jiří najdete křížovou cestu. Tvoří ji zděné kapličky s výklenky, kde jsou obrazy poslední Ježíšovy pouti.

Protože jsou namalované na plechu, neustále čelí nepřízni počasí. Před lety cesta kvůli korozi prošla zásadní obnovou.

„Ta cesta je velice stará, dostaneme se až do 17. století. My máme takového dobrého zapisovatele – je to páter František Pinkava. Narodil se v Brušperku a jako poděkování rodnému městu sepsal veškerou historii kostela i té naší křížové cesty,“ říká kronikářka Jaroslava Neuwirthová.

Bohužel v záznamech nebylo uvedeno, kdo je autorem té cesty. „Netušíme ani, zda to byl někdo místní,“ krčí rameny kronikářka.

Křížová cesta v Brušperku, kterou tvoří čtrnáct zastavení, prošla opravou v 90. letech, kdy se opravoval i celý farní kostel.

„Jednak byly opraveny kapličky a jednak byly restaurovány obrazy. Tu restauraci prováděl restaurátor Bittner ze Staříče. Přikázal, aby tyto obrazy byly chráněny před povětrnostními nepohodami, což se bohužel neděje,“ říká farář Karel Javorek.

Křížová cesta u kostela svatého Jiří v Brušperku na Frýdecko-Místecku může být zajímavým tipem na výlet. Za podrobnostmi jste zváni v našem magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Farář Karel Javorek a kronikářka Jaroslava Neuwirthová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.