Kostely v kraji rozezní tóny staré hudby, začíná Svatováclavský hudební festival

3. září 2019 07:10

Koncert v kostele je zážitek. Takový je podtitul Svatováclavského hudebního festivalu, který dnes začíná v Ostravě. Do svátku svatého Václava nabídne celkem 32 koncertů především duchovní hudby v různých kostelích Moravskoslezského kraje. Návštěvníci uslyší tzv. starou hudbu v provedení na dobové nástroje.

Vokálně instrumentální koncerty, komorní uskupení, ale hlavně interpretaci staré duchovní hudby a také například barokní operu nabídne letošní ročník Svatováclavského hudebního festivalu.

Program zahájí Oratorium Roberta Shumana Ráj a Peri. „Je to velké romantické oratorium, v závěru zase naopak to bude hudba čistě českých autorů. Prvním z nich bude Josef Suk a jeho slavná Meditace na staročeský chorál Svatý Václave. Potom naprosto skvělá skladba Mysterium času od Miloslava Kabeláče a v závěru koncertu to bude Te Deum pro sóla, sbor a orchestr Antonína Dvořáka,“ nastiňuje ředitel festivalu Igor Františák.

Zahajovací koncert začíná dnes v 18:00 v Katedrále Božského Spasitele. A podle tamního kněze Jana Plačka je důležité, že se duchovní hudba vrací do prostor, pro které byla určena.

Na programu festivalu pak budou i besedy s umělci a i některé netradiční koncerty jako třeba nové aranže písní Osvobozeného divadla v podání Ondřeje Rumla a Jihočeské filharmonie.

Další informace o festivalu najdete na webu shf.cz.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio