„Kotlíkové dotace“ v Ústeckém kraji čekají změny. Nepůjde je využít na pořízení kotle na uhlí

10. leden 2019

Přes 1 600 lidí bude moci letos získat v Ústeckém kraji peníze na nový kotel. Kraj se totiž opět připojí k programu, který vyhlašuje ministerstvo životního prostředí. Letošní vlna tzv. „kotlíkových dotací“ ale přinese jednu novinku.

Zřejmě největší změnou bude to, že lidé už nebudou moci žádat o peníze na pořízení kotle na uhlí. Tuto možnost už ministerstvo nepodporuje.

Lidé tak budou moci žádat o peníze na výměnu starého kotle za plynový kondenzační kotel, kotel na biomasu nebo na tepelné čerpadlo.

Letos bude Ústecký kraj rozdělovat necelých 168 milionů korun

Na plynový kotel můžou lidé získat příspěvek maximálně 95 tisíc. U kotle na biomasu s ručním přikládáním půjde o nejvýše 100 000 a u automatického kotle na biomasu to bude maximálně 120 000 korun.

To je také částka, kterou můžou lidé maximálně dostat na tepelné čepadlo. Kraj předpokládá, že dotaci bude čerpat víc než 1 600 lidí.

Vyhlášení letošní vlny tzv. „kotlíkových dotací“ musí schválit zastupitelé a pak nastane úřední schvalování.

Kraj bude muset nejprve vyhlásit výzvu na dotace, ve které bude popsáno, co všechno budou muset žadatelé o peníze splnit. To by mělo být do konce března. V následujících měsících pak začne přijímání žádosti.

Peníze by měli lidé podle hejtmana Bubeníčka dostat ideálně tak, aby měli vyměněný kotel do začátku příští topné sezóny.

Od loňského roku přijímá kraj žádosti o dotace na nové kotle pouze elektronicky. Lidé tak po vyhlášení výzvy najdou všechny potřebné informace na webu Ústeckého kraje.

autor: bach
Spustit audio

Související