Koupené květy vám nevoní? Řízněte je bylinkami!

12. červenec 2018

Pěknou kulatou kytici můžete vytvořit tak, že zkombinujete kupované květiny s bylinkami ze zahrady. Komerčně vypěstované květiny totiž ztrácejí vůni. Proto je dobré přidat k nim třeba šalvěj nebo obyčejné voňavé venkovské kytky ze zahrady.

Kupované růže nebo gerbery hezky doplní kontryhel, hledíky nebo bodlák zvaný máčka alpská.

„A klidně zajděte na louku a natrhejte tam třezalku, zlatobýl, kopretiny nebo řebříček. Pokud máte aspoň trochu estetické cítění, povede se vám krásně nakombinovat luční a zahradní kvítí,“ říká florista Petr Kopáč.

Jak udržet řezanou květinu čerstvou:

  1. Dejte květinám pořádně napít. Hned po utržení vložte květiny do vázy a nechte je tam minimálně čtyři hodiny. Teprve potom s nimi můžete cestovat. Na svatbu nechávají floristé květiny nasávat vodu až dvanáct hodin.
  2. Čistá voda a čistá váza jsou podmínkou, po každém použití je třeba vázu pořádně vyčistit a vydezinfikovat.
  3. Vyměňujte každý den vodu ve váze a pokaždé seřízněte asi o půl centimetru stonek.
  4. Výživu v sáčku, která udržuje květinu čerstvou, nejprve dobře promíchejte ve vodě. Teprve potom vložte květy. Podle lidových receptů funguje i aspirin rozpuštěný ve vodě.
  5. Desetník ve vodě kytkám moc neprospěje. Tato babská rada má reálné základy. Ovšem aby fungovala, museli byste do vázy naházet celých pět kilogramů desetníků na litr vody.

Schovaná boho nevěsta

Svatebčané v poslední době hledají inspiraci ve světě, nejvíc v Americe. Ze svatebčanů jsou uvolnění bohémové, kluci mají kšandy a motýlky ze dřeva, na stolech se často objevují nařezané špalky, na které se postaví skleničky obalené jutou.

Když je kytice příliš velká, nevěsta za ní není skoro vidět. Méně je někdy více

V módě jsou rozčepýřené bohokytice, například velké kytice pivoněk, anglických růží, a podobně. Ne všechny bohokytice jsou ale vhodné například pro štíhlé nevěsty. „Představte si krásnou, štíhlou dívku, která má před sebou obrovský puget, který ji úplně zakryje siluetu,“ upozorňuje Petr Kopáč a pokračuje: „Raději udělám malou, mírně rozcuchanou bohokytičku, a tím to vyřešíme.

Letošní hit? Plameňáci

Letos letí barvy plameňáka v různých odstínech, od světle lososové, meruňkové, až po sytě oranžovou. Tyto odstíny se objevují i v květinových vazbách. „Ale všeho moc škodí. Plameňáci jsou letos všude. Na ručnících, ubrusech, na šatech, umělé plameňáky si lidé vystavují na zahradách. Někdy je dobré použít vlastní rozum, a nekopírovat za každou cenu to, co k nám přichází z ciziny,“ myslí si Petr Kopáč.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.