Kouzlu Valštejnského údolí podlehl i novodobý poustevník. Usadil se v opuštěné hájence

23. říjen 2022

Valštejnské údolí byste našli ve Zlatohorské vrchovině, u Města Albrechtic na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji. Jméno dostalo po vysídlené a téměř zaniklé sudetské vesnici Valštejn. Dnes má jen asi 30 stálých obyvatel a zhruba stejně tolik chatařů.

Valštejn býval německou vesnicí, kde ještě před sto lety žila více než pětistovka obyvatel. Stávalo tam 125 domů, kostel, fara, škola i hospody. Dnes se k trvalému pobytu hlásí jen tři desítky lidí. Kostel zmizel, hospody a škola taky. Většina původních sudetských stavení byla zbořena. Fara dosud stojí, ale svému účelu už neslouží. Postupně si ji lidé zvelebují na originální chatu. Právě chataři totiž tvoří značnou část lidí, kteří se do tohoto zapomenutého koutu země zamilovali a pravidelně sem jezdí.

Valštejn leží v krásném prostředí Zlatohorské vrchoviny, vklíněný mezi tři hřbety. Ve dvou údolích se kdysi rozprostíraly tři části této vesnice, Velký a Malý Valštejn a Ztracená Voda. Kouzlo této krajiny učarovalo v 50. letech minulého století i čerstvému důchodci z jižních Čech, Vlastimilu Beranovi, který si Valštejnské údolí vyhlédl a obydlel starou německou hájenku. Valštejn tak získal svého bělovlasého a vousatého poustevníka, na kterého lidé vzpomínají dodnes. Mimochodem údolí láká i poustevníky novodobé, kteří na úpatí kopců žijí v souladu s přírodou.

Fara už dávno svému účelu neslouží

Ostatně v souladu s přírodou zde žilo i původní německé obyvatelstvo. Pozůstatky jejich obydlí a hlavně zemědělské činnosti můžete při toulkách Valštejnským okruhem najít dodnes. Třeba navršené kamení, které po léta pilně odstraňovali ze svých polí a dávali na jednu velkou hromadu. Nebo je postupně ukládali do jakéhosi valu neboli kamenic.

Valštejn sice z mapy po vysídlení Němců nezmizel úplně, ale život v něm na čas jakoby ustal. Právě chataři, kteří později založili i Spolek Valštejn, mu teď postupně vracejí zašlý lesk a slávu. Třeba i tím, že opravili jedinou původní kapličku, která tady ještě zbyla, postavili nová boží muka, vytvořili naučnou stezku Valštejnský okruh, organizují vycházky či akce pro děti. A také dali vzniknout legendě o Čučakláře, místním strašidlu, na které věří už dvě generace dětí. Také tuto legendu, stejně jako další zajímavé informace o Valštejnu, si můžete přečíst na webových stránkách spolku www.valstejn.cz.

Spustit audio