Krajská hygiena ruší na Karvinsku mimořádná opatření, i když nemocní na Darkově přibývají

12. červen 2020 19:03

Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě zrušila mimořádná opatření zavedená kvůli šíření koronaviru na Karvinsku. Povolila akce nad 100 lidí i návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Města a obce v okrese Karviná už rovněž nemusí pravidelně provádět dezinfekci veřejných prostranství. Zrušení opatření dnes (KHS) oznámila na svých internetových stránkách.

Rozhodnutí Krajské hygienické stanice v Ostravě, kterým se ruší mimořádná opatření na Karvinsku

Opatření souvisela s ohniskem nákazy nemoci covid-19 v karvinském Dole Darkov společnosti OKD. Kvůli tomu se 25. května neuvolnila část opatření, která se rušila jinde v Česku. Povinnou dezinfekci nařídila KHS od 28. května. Hromadných akcí se taky nyní může účastnit až 500 lidí, což je limit stanovený nařízením ministerstva zdravotnictví.

V souvislosti s Dolem Darkov společnosti OKD je dosud v evidenci hygieniků 470 pozitivně testovaných lidí. Je mezi nimi 314 zaměstnanců dolu (včetně 22 polských pendlerů) a 149 jejich příbuzných. Dalších sedm pozitivně testovaných jsou lidé z jiných firem, které v dole provádějí třeba údržbu. V celém Moravskoslezském kraji se od počátku pandemie nakazilo 1755 lidí.

Výběr událostí kolem výskytu koronaviru v Dole Darkov

15. května - Sdružení hornických odborů OKD (SHO) na webu uvedlo, že v podniku je 11 nakažených zaměstnanců, o den dříve jich bylo osm. Všichni jsou z karvinské lokality Darkov.

18. května - Hygienici zahájili plošné testování mezi zaměstnanci Dolu Darkov. Dopoledne bylo mezi pracovníky dolu 21 nakažených, dalších 61 mělo nařízenou karanténu.

19. května - Testy prokázaly jeho výskyt u 82 zaměstnanců společnosti OKD a šesti jejich příbuzných. Hygienici odebrali téměř 900 vzorků. Epidemiolog Rastislav Maďar řekl, že ohnisko v dole zatím není pro epidemiologický vývoj v ČR významné.

20. května - Nákaza se prokázala u 113 zaměstnanců a šesti jejich rodinných příslušníků. OKD přestala přesouvat zaměstnance z Dolu Darkov na jiná pracoviště, zastavila také přesuny z jiných míst na tento důl. Důl Darkov přešel ze čtyřsměnného na třísměnný provoz.

21. května - Počet pozitivně testovaných v souvislosti s Darkovem překročil 140. Pozitivní test měl i horníkův syn, jenž navštěvuje ZŠ Generála Svobody. Školní skupina 13 dětí i dvě učitelky proto musely do čtrnáctidenní karantény.

22. května - V Dole Darkov začaly další plošné testy.

23. května - V souvislosti s nákazou covidem-19 v Dole Darkov evidovali hygienici 169 nakažených.

24. května - Potvrzeno bylo 212 nakažených, jejichž onemocnění mělo původ v Dole Darkov. Mezi nakaženými zaměstnanci OKD jsou i tři z Dolu ČSM-Jih a jeden z Dolu ČSA. Hygienici dohledávají jejich kontakty, plošné testování ale v dalších dolech nechystali.

25. května - Na Karvinsku se kvůli situaci kolem Dolu Darkov neuvolnila část opatření rušená jinde v ČR. Nezrušil se tak zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních a nebyly povoleny hromadné akce nad 100 lidí.

- Důl Darkov byl kvůli nákaze odstaven z těžby, jen odčerpává vodu a větrá. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) ale v Moravskoslezském kraji nevyhlásil stav nebezpečí. Není důvod zavírat Karvinou, řekl Vondrák.

- V dole skončilo plošné odebírání vzorků. Šlo o dosud nejrozsáhlejší akci tohoto druhu v ČR, testovalo se 2450 lidí.

- Ministerstvo financí oznámilo, že bude zvažovat možnosti podpory OKD kvůli nákaze, nejdřív ale chce přesné informace.

27. května - Počet nakažených v souvislosti s ohniskem v Dole Darkov překročil 300 (dosáhl 302). Z toho 217 zaměstnanců dolu, 80 jejich příbuzných a pět pracovníků z jiných firem.

28. května - Hygienici mimořádným opatřením nařídili, aby města a obce na Karvinsku dezinfikovala veřejná prostranství a místa, kde se shromažďuje více lidí.

2. června - Začala druhá etapa plošného testování zaměstnanců Dolu Darkov. Měla ověřit, zda se nemoc později neprojevila u lidí, jejichž vzorky byly při prvních testech negativní.

7. června - Počet nakažených v souvislosti s ohniskem v Dole Darkov překročil 400 (bylo jich 407). Z toho 267 zaměstnanců dolu, 133 jejich příbuzných a sedm lidí z dalších firem.

9. června - Pozitivní test mělo sedm zdravotních sester z chirurgického oddělení Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Zřejmě se nakazily od pacientky. Dvě chirurgické stanice se proto sestěhovaly do jedné.

10. června - Hygienici už vyhodnotili všech 1705 vzorků odebraných při druhé etapě plošného testování zaměstnanců dolu, která skončila o den dříve. Pozitivních bylo 62 pracovníků, tedy 3,6 procenta.

12. června - Hygienici zrušili mimořádná opatření zavedená kvůli šíření koronaviru na Karvinsku. Povolili akce nad 100 lidí i návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Obce už rovněž nemusí pravidelně dezinfikovat veřejná prostranství.

Počet lidí nakažených covidem-19 v souvislosti s Dolem Darkov společnosti OKD v Karviné stoupl od čtvrtka o 15 na 485. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice v Ostravě.

Čtěte také

Počet nakažených zaměstnanců dolu se zvýšil o tři na 317 a počet jejich pozitivně testovaných příbuzných o šest na 155. Mezi pozitivními zaměstnanci je i 22 polských pendlerů. „Dnes byly hlášeny i dva nové případy u zaměstnanců jiných firem (oba jsou občané Polska), dohromady je tedy pozitivních devět zaměstnanců jiných firem,“ uvedla KHS.

K darkovskému ohnisku hygienici zařadili i čtyři lidi z okresu Frýdek-Místek. Petr Kopřivík z KHS řekl, že tyto lidi nakazila osoba, která patří do ohniska Dolu Darkov.

„Celková situace v Moravskoslezském kraji je stabilizovaná, k dnešku je hlášeno 1780 pozitivních, za posledních 24 hodin přibylo 25 osob, ve výskytu stále dominuje okres Karviná, kde je hlášeno celkem 19 nových onemocnění. Mimo situaci na Dole Darkov jsme v okrese Karviná zaznamenali osm onemocnění covid-19,“ uvedla KHS.

Situace v ostatních částech kraje zůstává podle hygieniků příznivá. Kromě čtyř případů na Frýdecko-Místecku, které souvisí s Dolem Darkov, byly hlášeny jen dva pozitivní nálezy v Ostravě.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související