Krajská správa silnic spustila internetovou mapu, na které v zimě zobrazí polohu sypačů

19. listopad 2018 08:58

Najít bezpečnou cestu autem v zimě nemusí být vůbec jednoduché. Krajští silničáři teď řidičům napoví, kde jsou cesty prohrnuté a kde je nutné si ještě na průjezd sypačů počkat. Na internetových stránkách správy silnic je k dispozici portál zimní údržby, kde se na mapě zobrazí poloha sypačů a doba, která uběhla od jejich průjezdu po silnici.

„Na těch silnicích budou vidět takové čáry – když tady bude zelená, tak sypač tam byl před hodinou,“ ukazuje na obrazovku počítače technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Na portálu zimní údržby se šedou barvou zatím vykreslují jen ty úseky, kde se sjízdnost udržovat nebude. Jakmile nasněží, přibudou další barvy. „Máme tady vyhledávací funkce, to znamená, že zadám název obce a případě si můžu zadat i trasu, po které pojedu. A budu vidět, jestli v té trase a v jakém časovém úseku byla provedena údržba. Pokud tedy tam měla být provedena,“ upřesňuje s tím, že všech 105 sypačů je vybaveno systémem GPS.

Odkaz na portál najdou lidé v pravém pruhu na webových stránkách Správy silnic na adrese www.ssmsk.cz. Jakmile sypače vyjedou, zobrazí se na mapě. Jenže jejich poloha bude mít schválně asi půlhodinové zpoždění, říká náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

„Spousta řidičů, když mají prasklé čelní sklo, se postaví za sypač, zabliká na něj a říká, že díky tobě mám prasklé čelní sklo. Takže z tohoto důvodu bude mít aplikace zpoždění, abychom nelákali ty nepoctivce, kteří by si chtěli hojit své skla na sypačích,“ dodává Unucka.

Na portále najdou lidé navíc odkazy na aktuální informace o počasí nebo mapové aplikace Ředitelství silnic a dálnic. Silničáři navíc ukazují, které úseky mají prioritu, a které si naopak na protažení počkají.

Portál zatím funguje na displejích počítačů a zčásti i na mobilních telefonech. Silničáři zvažují, že by v příštím roce vydali vlastních aplikaci pro mobily.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související