Krajský soud v Ostravě odročil kauzu Studénka, o odvolání rozhodne 26. září

14. červen 2022

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě dnes odročil kauzu Studénka na Novojičínsku, při kterém v srpnu 2008 zemřelo osm lidí a stovka dalších utrpěla zranění. O odvolání pěti odsouzených pracovníků stavebních firem a státního zástupce rozhodne 26. září, řekla mluvčí soudu Martina Schwettrová.

Odvoláním některé ze stran se ostravský soud zabývá potřetí. Okresní soud v Novém Jičíně před tím dvakrát všechny obžalované zprostil. Krajský soud v rámci odvolání pak vždy nařídil nové projednání. Loni v srpnu nakonec prvoinstanční soud uznal vinnými pět z deseti obžalovaných. Právě jejich odvoláním se soud dnes zabýval. Odvolal se i státní zástupce.

Před soudem původně stanulo deset obžalovaných. Dvakrát okresní soud všechny obžaloby zprostil. Napotřetí uznal pět manažerů stavebních firem vinnými z pádu mostu, do jehož trosek později narazil vlak. Zdeněk Malý a Oldřich Magnusek z firmy Bögl & Krýsl dostali 3,5 roku vězení nepodmíněně. Petr Janouškovec a Michal Foniok ze společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia) a Miroslav Kovalík z firmy Bögl & Krýsl dostali podmíněné tresty.

Neštěstí se stalo 8. srpna 2008. Do trosek zříceného silničního mostu tehdy narazil mezinárodní rychlík. Osm cestujících tragédii nepřežilo a skoro 100 dalších utrpělo zranění, někteří s dlouhodobými následky. Soudy se kauzou zabývají od roku 2011.

Spustit audio