Krajský soud zamítl odvolání bývalého zastupitele Bruntálu, který schvaloval ruskou agresi

25. listopad 2022 06:20

Odvolací soud potvrdil peněžitý trest bývalému zastupiteli Bruntálu, který schvaloval ruskou agresi na Ukrajině. Hned po začátku invaze zveřejnil na sociálních sítích komentáře, ve kterých velebil Vladimíra Putina a doporučoval použití vodíkové bomby. U soudu se hájil tím, že jde o jeho svobodu projevu. Podle pravomocného rozhodnutí Krajského soudu ale spáchal trestný čin.

„Všechno to bylo namířené proti ukrajinským fašistům. Nic proti obyčejným Ukrajincům nemám. Mám proti ukrajinským fašistům a takhle jsem to prezentoval. Bylo to takhle tvrdě napsané na tom internetu, ale nijak jinak to nebylo myšleno,“ zpětně komentuje Daniel Makay své komentáře na Facebooku.

Psal je hned poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. V té době pobýval na dovolené v Africe. Bývalý bruntálský zastupitel je přesvědčený, že jen využil svého práva na svobodný projev.

Podle soudce Adama Faltera to už bylo za hranicí svobody projevu a trest je nutný. „Je i povinností demokratického právního státu využít právní prostředky k tomu, aby bránil své hodnoty, své postoje a čelil projevům zla a nenávisti. Politický projev, osobní projev, osobní názor je chráněn svobodou projevu, ovšem není neomezený a neomezitelný,“ vysvětlil soudce.

Odvolací senát potvrdil, že Daniel Makay spáchal zločin proti míru, a vyměřil mu peněžitý trest 45 tisíc korun. „Je třeba říci, že je to případ hraniční. A nelze na pana obžalovaného pohlížet jako na kriminálníka, lze hovořit o jednorázovém přešlapu, kdy z toho dokazování opravdu plyne, že je to řádný občan, pracuje a v tomto ohledu tedy ten trest byl uložen peněžitý, což odpovídá v zásadě jeho poměrům,“ dodal soudce.

Daniel Makay odcházel ze soudní síně viditelně rozzlobený. „S tímto rozsudkem nemohu souhlasit, to jsou prostě bohapusté lži. Já si myslím, že si svůj názor proti fašismu můžu říkat, jak chci a kdy chci. To byl svobodný projev a já jsem jenom napsal to, co jsem v tu chvíli uvažoval, tak jak jsem uvažoval. Peníze nezaplatím. A jestli je zaplatím, tak se budu dovolávat,“ řekl.

Hnutí SPD se hned po vypuknutí kauzy od Daniela Makaye distancovalo. Při nedávných komunálních volbách nebyl ani na kandidátce.

Spustit audio

Související