Královéhradecké krajské dožínky již posedmé

17. září 2010

To nejlepší z produkce našich zemědělců a potravinářů, řada atrakcí a stánků a také spousta doprovodných kulturních akcí pro malé i velké - takto lze ve stručnosti charakterizovat hlavní body programu Královéhradeckých krajských dožínek, které se letos uskuteční již posedmé. Tato tradiční a významná událost, kterou každoročně navštíví přes 30 tisíc návštěvníků, se uskuteční ve dnech 17. a 18. září 2010 v Šimkových sadech v Hradci Králové. Program začíná tradičně pátečním Dnem zemědělství, připomíná za organizátory Soňa Kučková.

První den bude také v letošním roce ve znamení Dne zemědělství Královéhradeckého kraje. V pátek 17. září budou mít žáci a studenti základních a středních škol jedinečnou příležitost poznat život a práci našich krajských zemědělců a potravinářů. Řadu činností si mohou také samozřejmě sami vyzkoušet. Mladé návštěvníky čekají prezentace nejnovější zemědělské techniky a představí se i zemědělské školy Královéhradeckého kraje. Chybět nebudou ani soutěže s ekologickou tématikou a navíc doprovodný kulturní program.
Sobota 18. září pak bude již plně patřit hlavnímu programu celých dožínek. Již od 10 hodin budou probíhat na několika scénách doprovodné akce. Na hlavním pódiu vystoupí kromě jiných i Janek Ledecký s kapelou nebo oblíbená skupina Zelenáči. V pravé poledne pak právě zde proběhne slavnostní vyhlášení a ocenění nejlepších krajských zemědělců, předání dožínkových věnců a také vyhlášení soutěže Potravinář roku a Regionální potravina. Nejlepší krajští producenti potravin pak nabídnou své vybrané produkty i samotným návštěvníkům na stáncích.
Na malém pódiu se kromě hudebních skupin představí i mažoretkové soubory. Svůj program nabídne rovněž Obec Slováků a pro nejmenší budou připraveny loutkové pohádky. Také v sobotu se mohou návštěvníci těšit na ukázky práce zemědělců z celého královéhradeckého kraje. Přímo v areálu sadů budou navíc již od čtvrtka připraveny nejrůznější zábavné atrakce. V loňském roce se poprvé uskutečnil slavnostní dožínkový průvod. Dobrou zprávou určitě je, že se na něj mohou obyvatele Hradce Králové těšit také letos! Průvod vyjde v sobotu v 10.30 z Ulrichova náměstí a přes Masarykovo náměstí dorazí do Šimkových sadů.

Spustit audio