Krátký výlet do přírody vás nasytí. Co všechno se dá sníst na louce?

6. duben 2017

Běžný člověk vnímá jarní louku jako plnou zelených rostlin, které většinou nedokáže ani pojmenovat. Jsou ale lidé, kteří se na takové louce dosyta najedí. Snaží se pak přesvědčit ostatní, že nemusí za očistné kúry organismu utrácet stovky a tisíce korun. Stačí, když se naučí využívat rostliny nebo stromy rostoucí kolem nás.

Pan Bartek Krzewinski, znalec rostlin, v reportáži doslova ochutnává přírodu: „Nejradši mám mladé listy buku a lípy, také břízy,“ říká. Můžeme je podle něj použít do polévky, do salátu, ale jak říká, sám se nejraději „pase“ přímo v lese.

Jak dále Krzewinski uvádí, tak skoro všechny druhy trávy jsou jedlé. „Většinou má tráva kořeny velmi hluboko v zemi a vytahuje velmi mnoho živin. Nejlehčí způsob, jak odšťavnit takovou trávu, je pomocí zubů,“ dává tip posluchačům. Jako jednu z nejlepších rostlin pak k jídlu doporučuje kopřivu nebo pampelišku.

Co netrhat?

Většina jedovatých rostlin je léčivá. Záleží na tom, jaké množství užíváme. Jedovatou rostlinou je třeba vlaštovičník. „Měl jsem v puse mnoho jedovatých rostlin. Ale většina z nich má tak nepříjemnou chuť, že to člověk sám zjistí a vyplivne. Ale jsou některé, které dobře chutnají, ale jsou jedovaté,“ varuje Krzewinski a uvádí, že on sám se každý rok stále učí od přírody, co je a není možné jíst.

Bartek Krzewinski

„Téměř polovina všech rostlinných druhů je jedlá – můžete sníst jednu misku konkrétní rostliny a nehrozí vám žádné nebezpečí,“ vysvětluje další odborník Lukasz Luczaj, botanik a propagátor jedlých rostlin.


„Když se dostává na jaře míza do stromů, má neskutečnou sílu přírody. Šťáva nám dává energii, čistí náš organismus, zbavuje nás toxinů.“ Experti potvrzují, že březová šťáva obsahuje stopové prvky, podporuje růst buněk a zpomaluje stárnutí. Poslechněte si celý pořad Zaostřeno na toto téma.

Velmi důležitá rada pro kuchaře: „Mladé listy rostlin teď na jaře jsou nejvýživnější a nejcennější. Ale měli bychom je povařit, abychom se zbavili například vajíček parazitů a brouků,“ připomíná Luczaj.

Šampaňské a sodovka ze stromů

Z březové šťávy, která má nasládlou chuť, se dá vyrobit i klasická sodovka, víno nebo šampaňské. Je to ovšem složitý proces a je třeba nepropásnout správný okamžik. „Nejdříve se do břízy vyvrtá úzký, zhruba 5 centimetrů dlouhý otvor, do něj se pak zatluče rourka, kterou průzračná míza vytéká do plastových pytlů,“ popisuje proces sběru Linnarts Libertis, lotyšský expert na odběr mízy z břízy. K dispozici má 200 stromů. Do lesa jezdí dvakrát denně a za jeden den může získat až tisíc litrů březové šťávy.

Míza ze stromu

Pořad Zaostřeno natáčel a sám ochutnával Petr Vavrouška.

autoři: pev , sch , bar
Spustit audio