Křečové žíly mohou stát za závažnými onemocněními

27. květen 2015

Nevzhledné, na povrch vystupující křečové žíly nejsou zdaleka jen estetickým problémem. Postupem času přinášejí zdravotní komplikace a mohou stát za závažnými onemocněními.

Jakými, to se dovíte v rozhlasové Lékárně s primářem chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice Miloslavem Mazurem, který rovněž pohovoří o léčbě křečových žil a příčinách jejich vzniku.


Pane doktore, co jsou to vlastně křečové žíly?

Křečové žíly jsou žilky na dolních končetinách, které v důsledku zvýšeného tlaku krve povolí, rozšíří se, vytvoří se na nich takové bouličky a toto lze potom považovat za křečovou žílu.

Proč zrovna křečové žíly, kde se vzalo toto lidové označení?

Možná to souvisí s tím, že vcelku častým příznakem jsou křeče v končetinách, často v noci. Tak možná od toho je ten název křečová žíla. Třeba v oblasti hemoroidů, kde se ty žíly rozšíří, se tomu říká zlatá žíla, ale ten důvod, proč zlatá, to tedy nevím.

Křečové žíly jsou častým onemocněním?

V populaci se vyskytuje v desítkách procent, výskyt stoupá s věkem.

Jsou ženy skutečně více náchylné?

Je zjištěno, že ten výskyt je opravdu častější u žen. Asi je to dáno částečně hormonálně a částečně těhotenstvím, které je takovým významným provokačním manévrem nebo vlivem, který během života má význam v tom, jestli se křečové žíly více nebo méně rozvinou. Čili opravdu u těch žen ten výskyt častější je.

Přístup schovat křečové žíly pod kalhoty a dál neřešit byste asi nepochválil...

Asi ne. Záleží samozřejmě na tom, jak jsou průchodné ty žíly povrchní a jak ty hluboké, jaké má dotyčný potíže. Nicméně obecně pokud někdo má známky chronického žilního onemocnění, tak by se měl léčit. Tím nemyslím přímo operovat, ale léčit konzervativně s efektem.


Celý rozhovor s primářem chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice Miloslavem Mazurem si poslechněte v audio záznamu naší rozhlasové Lékárny (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Tento spolu s dalšími záznamy najdete také v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.