Křehkost a emoce. To byla Zuzana Homolová. Keď vojáčik narukoval

18. duben 2022

Na Folkových kolotočích byly dvě Zuzany, které všichni tiše milovali, obdivovali, měli rádi. Jedna byla Zuzana Navarová a ta druhá Zuzana Homolová.

Zuzana Homolová upravovala lidové písničky. „Jednu dobu snad byla i součástí Šafránu. A byla natolik křehká, že asi nejzajímavější věc, co jsem od ní slyšel, tak to bylo, když jí Vlasta Redl pomáhal na nějaké desce dělat aranže,“ vzpomíná Milan Kaplan, který jako jeden z dramaturgů u zrodu Folkových kolotočů stál.

Folkový kolotoč se do Ostravy vrací po téměř 40 letech. Hudební akce byla v 70. a 80. letech minulého století fenoménem a začínal na ní například Jaromír Nohavica. Letošní festival nabídne první víkend v červnu program na sedmi venkovních i vnitřních scénách Kulturního Domu Poklad v Ostravě-Porubě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.