Křenový knedlíček povýší vaši domácí polévku

Občas to chce polévce dodat nějakou inovaci, nový přístup nebo chuť. To vše by mohl splnit křenový knedlíček, který nás naučil sous chef restaurace La Bouchée v Brně Martin Babica. Jde o jemný knedlíček s lehce říznou chutí, který se hodí třeba do krémových polévek. Zkuste to!


Martin Babica

Zapálení tohoto talentovaného mladého kuchaře pro dobré jídlo má počátek před 28 lety na rodinném hospodářství ve Valašském Meziříčí, kde vyrůstal. Tvrdí, že když poznáte chuť čerstvě upečeného frgálu, sluncem provoněného ovoce nebo domácího ovčího sýra a toho uzeného, je laťka kvality jasně nastavena.

Své kulinářské umění piloval především v brněnské restauraci Borgo Agnese, také na gastronomických seminářích vyhlášeného rakouského šéfkuchaře Johanna Reisingera. Restauraci La Bouchée prezentoval i na gastronomickém festivalu ve francouzském městě Rennes. Jeho láskou je především příprava ryb a inovativní zpracování produkce moravských rodinných farem.

Martin Babica balí těsto na křenový knedlíček do potravinové fólie


Křenový knedlíček do polévky:

trochu křenu (lépe čerstvý, ale může být i sterilovaný), 2 rohlíky, 2 lžíce crème fraîche, půl kelímku smetany, trochu mléka, 2 vejce, sůl

Postup:

Nejdříve si svaříme nastrouhaný křen s trochou smetany. Suché a lehce zavadlé rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a namočíme do mléka, aby nabraly vlhkost.

V jiné misce smícháme 2 lžíce crème fraîche (francouzská obdoba husté zakysané smetany), 2 lžíce svařeného křenu a 2 celá vejce. Po té přimícháme namočené rohlíky. Přidáváme je až na konec, abychom je mícháním směsi nerozmělnili. Pro zjemnění můžeme přidat ještě trochu smetany. Dochutíme solí, případně křenem.

Čtěte také

Vznikne mazlavá směs – krémovější než na klasické knedlíky. Tu pak zabalíme do potravinářské fólie ve tvaru knedlíkových válečků. Nejprve si namočíme pracovní desku, aby na ní fólie dobře držela a neujížděla. Pak dvakrát přeložíme potravinářskou fólii, aby při vaření knedlík nepraskl. Vytvarujeme při jednom okraji fólie knedlíkový váleček. Utáhneme jako bonbon, svážeme a vložíme do vroucí vody.

Vaříme 15 až 20 minut. Pak knedlíčky vytáhneme z vody, propíchneme, aby se nesrazily. Můžeme krájet a podávat s polévkou.