Krevety na česnekovém oleji a letní salát
Všichni milovníci darů moře by měli tentokrát sáhnout po receptu, který nám v našem sobotním magazínu nabídl šéf Zaječského vinného sklepa v Ostravě Václav Langer. Tygří krevety na česnekovém oleji doporučujeme podávat s čerstvou bagetou a letním salátem.
Krevety na česnekovém oleji
Suroviny:
- tygří krevety
- česnek
- feferonka
- olivový olej
- citrónový pepř
- listová petržel
- sůl
Postup:
Na jednu porci rozmrazíme sedm kusů tygřích krevet. Důkladně je očistíme, zbavíme krunýře a vnitřností a propláchneme proudem vody. Takto připravené krevety zlehka osolíme a okořeníme citrónovým pepřem. Na pánvi rozehřejeme dostatečné množství kvalitního olivového oleje. Krevety na něm zprudka opékáme zhruba minutu z obou stran. Otáčíme je opatrně, aby se nám nerozpadly. K opečeným krevetám přidáme na pánev na plátky nakrájený česnek. Nakonec přihodíme ještě nadrobno nasekanou feferonku a petržel. Krevety servírujeme přelité česnekovým olejem a s čerstvou bagetou. Můžeme podávat také společně s letním salátem.
Letní salát
Suroviny:
- římský salát
- cherry rajčátka
- parmazán
- olivový olej
- dijónská hořčice
- med
- rukola
- výhonky z červené řepy
- sůl
Postup:
Římský salát nakrájíme na proužky, cherry rajčátka překrojíme na polovinu. Ve větší misce je společně promícháme s dresinkem. Ten si připravíme z olivového oleje, dijónské hořčice, medu a soli. Salát servírujeme na talíři, kde jej dozdobíme hoblinkami parmazánu, lístky rukoly a výhonky z červené řepy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka