Křížem krajem: Po stopách ztraceného Vajdova památníku

8. květen 2012

Osmý květen patří vzpomínkám na válečné hrdiny - ty známé i bezejmenné. U památníků se objeví květiny, které připomenou jejich životní příběhy. Ne vždy se to ale podaří, a to z jednoduchého důvodu - mnohé památníky zmizely beze stopy. Proto se někteří pouštějí do pátrání na vlastní pěst, aby zachránili kus historie.

Opava, bývalá Vajdova kasárna. Dostala jméno po Štefanu Vajdovi z 1. československé tankové brigády, který padl během Ostravské operace. Dnes byste tady Vajdu na mramorové desce hledali marně.

Lubomír Fišer sehnal všechny možné informace. Stojíme spolu na chodníku, kde památník ještě před lety stál. „Je tady přímo ta velká deska, ten sokl a potom ta pamětní deska z tmavého mramoru,“ ukazuje do papírů v ruce. „Dnes už je tady jen chodník,“ dodává.

Vajdův památník zmizel možná proto, že překážel při rekonstrukci kasáren, ve kterých dnes sídlí úředníci. Možná ho také někdo zničil. Pokud ovšem existuje, dostane se zpátky na své místo. „Já si myslím, že nežiji ve městě, které zapomíná na své hrdiny i v dnešní době,“ doufá pan Fišer s ohmatanými fotografiemi v ruce.

Kdo to vlastně byl Štefan Vajda? „Kapitán Štefan Vajda byl příslušník 1. československé tankové brigády, zúčastnil se těch velmi těžkých bojů Ostravské operace a bohužel padl v posledních dnech druhé světové války 6. dubna u polského města Tworków. Byl velmi mladý, bylo mu tehdy pouhých 23 let,“ odpovídá na naši otázku tajemník opavského magistrátu Tomáš Elis.

A teď ta nejdůležitější otázka – kde je Vajdův památník v současné době? Pátrali jsme v dnešním magazínu Křížem krajem. Pokud chcete znát výsledek naší malé rozhlasové detektivky, poslechněte si záznam pořadu (po jeho odvysílání) v iRadiu.

autor: mrk
Spustit audio