Krkonošské kynuté borůvkové koláče z nejvýše položené pekárny v Česku

Letní období vybízí k tomu, abychom si zkusili upéct i tradiční český koláč s drobenkou a sezónním ovocem. V Krkonoších se už léta sbírají šťavnaté borůvky. Na Luční boudě – na náhorní planině u Sněžky – z nich pečou i mezi turisty oblíbené koláče. Ti si je pak dávají na své cestě zpátky do údolí. Na Luční je pečou dvě sehrané cukrářky: Hana a Jana. Prozradily nám i svůj recept.

Kynuté borůvkové koláče (suroviny na 15 koláčů)

1 kg hladké mouky
200 ml slunečnicového oleje
50 ml smetany ke šlehání
krystalový cukr
3 vejce
1 kostka droždí
trochu mléka
špetka soli
asi 2 kg mražených borůvek
puding připravený z jednoho sáčku
vejce na potření
drobenka (3 díly hrubé mouky, 1 díl cukru krystal, 1 díl másla)

Bochánek těsta

Postup:

1. Z daných surovin se zadělá těsto, které se potom podle váhy rozdělí na stejné kousky, ze kterých se uválí malé bochánky. Ty se potom nechávají kynout ve speciální troubě – kynárně, kde se udržuje teplota kolem 70 °C. Tady budoucí koláče odpočívají asi 20 minut. Záleží i na mouce.

Kladení borůvek

2. Pro dělení těsta používají na Luční boudě speciální děličku. Jak vypadá, vám přiblíží fotografie. Do spodní části kruhové nízké mísy se vloží těsto, na voliči si určíte počet kousků a váhu těsta a pak už jen ručním sklopením páky rozdělíte těsto. Je to jakoby jste na pekáči oddělili buchty od sebe.

3. Po té, co těsto nakyne, tak jednotlivé bochánky rozplácnete například destičkou, dnem hrnce (nebo jako pekařky speciálním razidlem) na nízkou kruhovou placku. Tu pak ještě prsty vytlačíte do stran.

Drobenkou nešetřit

4. Budoucí kruhový koláč potřete zlehka připraveným vanilkovým pudingem a okraje rozšlehaným vajíčkem. Na puding pak nasypete vrchovatě zmražené borůvky. Používají se záměrně zmražené (i v sezóně), aby při pečení neztrácely vodu a neroztékaly se.

5. Nakonec koláče posypete klasickou drobenkou, kterou si připravíte v poměru 3 díly hrubé mouky, 1 díly cukru krystal, 1 díl másla. Drobenkou při posypávání také nešetřete, vpije totiž něco z borůvek.

6. Nakonec dáte péct do trouby na 24 minut při 150 °C.

Luční bouda

Pekárna na Luční boudě

Pekárnu najdete na konci velké kuchyně v prvním patře. Hana i Jana vstávají každý den ve čtyři hodiny ráno a u čaje se oknem dívají na východ Slunce nad Sněžkou. Pozorují jeleny a srnce a pak se pouští do práce. Až přijdou první hosté na snídani nebo z brzké túry, musí mít hotovo. Jsou veselé a práce jim jde od ruky.