Krnov se marně snaží prodat historickou budovu bývalého plicního sanatoria

4. říjen 2017

Osud areálu bývalé plicní léčebny na Ježníku V Krnově je nejistý. Město pro něj nemá využití a za sedm let se mu ho nepodařilo prodat, ani když cenu snížilo z dvanácti na pět milionů korun. Co s budovou a pozemky bude dál, se zastupitelé na posledním zasedání nedohodli. Neodhlasovali ani další snížení prodejní ceny, ani demolici.

„Stojíme před bývalým hotelem, v roce 1932 ho nechal postavit krnovský podnikatel. V období druhé světové války tady byla léčebna vojáků wehrmachtu a po válce se z hotelu stalo plicní sanatorium, které využívali především horníci z Ostravska,“ shrnuje historii stavby mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Zvenku vypadá budova ještě zachovale, i když některá okna jsou už popraskaná a dveře popsané nápisy dávají tušit, že budova je vybydlená. Vevnitř je pak už trochu cítit zatuchlina.

Jaký je tedy záměr s touto budovou? „Budova ještě nějaký rok vydrží, to znamená nechat ji v tomto stavu a dělat jen udržovací práce a třeba se někdy v budoucnu najde využití, nebo snížit cenu a prodat ji případnému zájemci. A poslední možnost je demolice,“ nastiňuje tři varianty mluvčí města.

Paní Ludmila si pamatuje, když ještě sanatorium fungovalo. Podle ní je to krásné prostředí a byla by škoda o tak pěknou budovu přijít. „Měla jsem tam kdysi na léčení otce a byla jsem tam párkrát na návštěvě. Bylo by škoda nechat to zchátrat,“ říká.

Paní Miluše by přivítala, kdyby přišel nějaký investor, který by nabídl zároveň i pracovní pozice. „Sice se to tady zlepšilo, ale pořád ještě pracovní místa chybí. Pokud vím, tak to byla hezká budova, bylo by škoda ji nenechat,“ dodává paní Miluše.

Město zatím historickou budovu nabízí stále k prodeji za pět milionů korun. Cenu ale nechce dál výrazně snižovat, aby případný kupec areál nezboural a nezačal s pozemky spekulovat.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio