Krnovská psychiatrie musela navýšit počet lékařů, nápor pacientů už nezvládala

12. červenec 2021

Tři nové lékaře teď musela přijmout psychiatrická ambulance krnovské nemocnice. Nezvládali tam nápor pacientů. Těch totiž v důsledku pandemie výrazně přibylo. Nejčastěji se pacienti potýkají se sebevražednými sklony, depresemi a mladiství pak například i s poruchou příjmu potravy.

Donedávna pracovala na psychiatrické ambulanci Dominika Procházková jako lékařka sama. Kvůli nárůstu pacientů tady ale museli přijmout hned tři nové lékaře.

Čtěte také

„Těch lidí přibývá a v časech restriktivních opatření, které byly v časech koronaviru, to bylo enormní množství. Vraceli se mi i zaléčení lidé, které jsme museli znovu zamedikovat,“ říká lékařka s tím, že pacientů přibylo napříč generacemi.

Staří lidé trpěli depresivními stavy kvůli izolaci a osamělosti, další lidé se do psychiatrické péče dostávali například po ztrátě zaměstnání. Pak to byly ženy na ošetřovném a do ambulance dochází i pacienti, kteří kvůli covid-19 přišli o své blízké.

„Přišly i celé rodiny poprosit o pomoc. Určitě narostl počet panických poruch, a to i u mladších jedinců,“ dodává lékařka.

Nemocnice právě kvůli nárůstu úzkostných a depresivních stavů u mladistvých nově přijala i dětskou psychiatričku. I tak tady ale musí některé pacienty odmítat. „Poptávka po dětské psychiatrii je velmi vysoká a není v kapacitách jednoho lékaře zajistit péči všem těmto pacientům,“ říká mluvčí nemocnice Jiří Krušina.

Do psychiatrické ambulance krnovské nemocnice pak dochází i někteří zdejší zdravotníci, kteří se například stále obtížně vyrovnávají s vysokým počtem úmrtí pacientů během pandemie.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio