Krnovské památky pod drobnohledem magazínu Křížem krajem

17. říjen 2014

Zavedeme vás do Krnova, města zajímavé historie a architektonických památek. Zastavíme se u pozůstatků městské hradby z 13. století a také ve Flemichově vile.

Stará kamenná hradba s cimbuřím - to je přímo uprostřed Krnova nepřehlédnutelný kus dávné historie. Jde o pozůstatek městského opevnění, které se dochovalo i s pozdější renesanční přístavbou.

Takzvaná Švédská zeď byla pojmenována podle samozřejmě podle Švédů, kteří obléhali město za třicetileté války. Tato kulturní památka stojí pár metrů od Kostela sv. Martina i krnovského zámku.

Od Švédské zdi půjdeme k další a o poznání mladší krnovské památce - Flemmichově vile. Přesně před sto lety si v Krnově nechal postavit dům krnovský textilní továrník Theodor Flemmich. Na klidném místě v zahradě se skleníkem stojí vila dodnes.

Ve zrekonstruované třípatrové stavbě je dnes Městské muzeum. Otevřeno je denně kromě pondělí od 08:00 do 18:00. Příští týden v pátek pozve muzeum na dvě nové výstavy se sociálně-zdravotní tématikou - mimo jiné na výstavě Život nevidomého můžete vidět fotografie Lukáše Noska.

Podrobnosti o krnovských památkách si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio