Krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolky a salátem

Vykostěné krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolkami a zeleninovým salátem - taková je nabídka menu pro naše tradiční rozhlasové vaření. Pro další z receptů jsme vyrazili do Brušperku, do tamního Cafe baru No.7. Jeho majitelka Renáta Zelená si pro vás připravila recept, který potěší žaludek jedlíků masa.


Vykostěné krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolky a zeleninovým salátem

Suroviny na maso a přílohu:
- krůtí stehýnko cca 200 gramů
- sůl
- pepř
- olivový olej
- olej na smažení celerových hranolků
- rozmarýn
- celer
- mrkev
- petržel
- cibule
- ledový salát
- šalotka
- ocet – nejlépe jablečný
- trocha majonézy

Suroviny na salát:
- ledový salát
- šalotka
- mrkev
- majonéza

Postup:
Krůtí stehýnko vykostíme, necháme je před použitím chvíli v kuchyňské teplotě. Maso nenaklepáváme. Maso prudce osmahneme z obou stran na olivovém oleji. Olej mírně osolíme, nesolíme maso aby nepustilo šťávu. Po orestování maso dáme stranou a ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku-cca 3 minuty. Poté vložíme maso i s výpekem a cibulkou do pekáčku, obložíme rozmarýnem, lehce opepříme, můžeme přidat i kmín a mírně podlijeme vývarem nebo vodou a necháme přikryté pokličkou péci v troubě cca 45 minut při 190 stupních. Poté sundáme z pekáčku poklici, přidáme teplotu v troubě na 205 stupňů a maso krátce dopečeme dozlatova.

Čas, který máme v době, kdy se maso peče v troubě, využijeme pro přípravu přílohy a salátu. Přílohu připravujeme ze syrového celeru. Ten oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové nudličky. Ty pak osmažíme ve fritéze nebo v kastrůlku ve vysokém oleji stejně, jako bychom smažili bramborové hranolky, do zlatova.

Vykostěné krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolky a zeleninovým salátem - příprava a postup

Zeleninový salát připravujeme čerstvý, těsně před podáváním. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, stejně tak celer, pak přikrájíme na tenké nudličky nakrájený ledový salát, zasypeme na drobno nakrájenou šalotkou, osolíme a poté rukama mírnými stisky promícháváme tak, aby se sůl dostala do zeleniny a ta pustila šťávu. Poté přidáme ocet, trošku moučkového cukru, můžeme připepřit a opět promícháme, aby se ingredience spojily. Nakonec přidáme na jednu porci jednu malou lžičku majonézy a opět promícháme.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.