Krutý a něžný příběh o vstupování do světa autistické dcery. Petr a Petra Třešňákovi: Zvuky probouzení

8. březen 2022

Představte si, že máte doma malého mimozemšťana, který viditelně trpí a svou bolest dává všemožně usilovně najevo. Gesty, křikem i agresí vůči sobě, případně vůči svému okolí. Víte, že je vašemu dítěti špatně, ale nevíte proč a nevíte jak mu pomoct. Nedokážete s ním navázat žádný kontakt. Nedokážete navázat kontakt se svým vlastním dítětem. Zároveň  musíte přijmout skutečnost, že vás potřebuje téměř 24 hodin denně (některé děti opravdu spí sotva pár hodin). Zvládnete to?

Petr a Petra Třešňákovi: Zvuky probouzení
Čtou: Dušan Urban, Kristýna Panzenberger Krajíčková
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 26. 2. 2022

O Dorotce, o probdělých nocích, o nekonečném křiku, o Dorotčiných úderech do vlastní tváře, o psychiatrickém oddělení, o hledání jakékoliv cesty k záchraně dcery a posléze sebe sama psal především tatínek Petr Třešňák, novinář Respektu, ale několikrát vstupuje do knihy taky jeho žena Petra se svým podstatným příběhem matky.

V hluboce upřímné knize Zvuky probouzení Petra a Petr bez jakékoliv autocenzury a zároveň velmi citlivě a poutavě vyprávějí o svém žití, které se zpočátku podobalo spíš umírání, s dcerou Dorotkou, postiženou mimořádně těžkou formou autismu.

Pro člověka, který není připraven, je to v některých chvílích silně traumatizující čtení. 

O životě s dítětem, které potřebuje nejen vaši přítomnost, ale vaši emoční i fyzickou podporu. A nic za to od něj nedostanete – pokud si ke své rodičovské odměně, jež je pro většinu matek a otců tak přirozená, že ji nepovažují za něco výjimečného, nenajdete vlastní cestu.

Rodičům Dorotky se to podařilo, vyprávění končí jistým druhem katarze, ale jejich cesta připomíná putování Harryho Pottera. Není pro každého.

Kniha byla nominována na cenu Magnesia litera 2021. Na Plusu ji můžete poslouchat celé čtyři týdny. 

Spustit audio

Související