Kryštof Mucha - šéf marketingu a VIP servisu

6. červenec 2003

Ve dnech jako je ten dnešní, tedy je-li karlovarský festival už v plném proudu, se na organizaci celé akce podílí na 600 lidí. Celoročně se však přípravám věnuje necelá desítka "vyvolených". Jedním z nich je i šéf VIP servisu Kryštof Mucha, kterého se Jolka Krásná a Petr Vavrouška zeptali:

Jak snadné je přivézt zahraniční hvězdy na karlovarský festival?

"Je to určitě jednodušší, než to bylo před těmi 5-6 lety, kdy jsem do toho vstupoval, kdy jsem začal dělat tuto práci. Lidi mají festival rádi, je mnohem víc známý než býval před 3-4 roky.

Když kamkoli přijdete, tak oni řeknou: 'Ano, jasně, Vary, to jsme slyšeli a všichni si to chválí' a podobně. Ale že by to jakoby zjednodušilo tu návštěvnost nebo tu možnost lidí přijet do Karlových Varů, to úplně ne. Je to náročné termínově, protože všichni natáčej, pokud mluvíme o hvězdách. Je to doba, kdy se natáčej filmy. A je strašně daleko jet z Los Angeles na 4 dny do Karlových Varů, to je opravdu náročné.

Když ti lidi mají týden volna, tak ho radši stráví někde u moře. Výhodu mají festivaly v Berlíně a Cannes, tam ti lidé jedou na základě smluv, které mají se studii. Musí tam jet, festival je nezve. U nás musí opravdu chtít přijet do Karlových Varů, což často chtěj, ale třeba pracovní podmínky jim to neumožní.

My jsme to loni řešili s Hughem Grantem, který dělal propagaci filmu About a boy. Měl nasmlouvány dvě propagační cesty po světě. On řekl, že by chtěl jet do Varů, ale distributor a producent řekli: 'Hele, to není možný, protože my potřebujeme, abys jel do Asie.' Samozřejmě ten trh je obrovský a tím pádem on skutečně musel jet do Asie, přestože chtěl jet do Karlových Varů."

Jak se vyvíjí váš vztah k té práci - je to už rutina, nebo je v tom ještě radost?

"Samozřejmě některé věci jsou rutinní. Ale já si každý rok vymýšlím další a další věci, které k té práci si přidávám tak, aby to bylo furt zajímavé. Tým, který festival dělá, se mění, ale kostra je stále stejná. A ti lidé jsou na tom úplně stejně jako já. Takže my ten festival tak jako tlačíme furt dopředu, vychytáváme chyby, snažíme se, aby Festival byl stále lepší."

Také přidáváte novinky. Můžete nějak přiblížit nafukovací kinosál?

"Slavné nafukovací kino... To je věc, kterou prezident festivalu Jiří Bartoška viděl v Benátkách. Mluvili jsme několikrát o tom, jak tahle věc funguje. Náš nový vedoucí produkce Petr Lintimer začal shánět informace a našli jsme kino Imperial Bioscope.

Je to úžasná záležitost, protože přijedou 2 nebo 3 nákladní vozy, které se rozloží a z toho všeho se sestaví kino pro asi 270 lidí. A je technicky na nejvyšší úrovni."

Když nejsou místa v pevném kinosále, tak se říká: 'Nezlobte se, nejsme nafukovací.' Znamená to, že teď můžu argumentovat: 'Podívejte se, máte nafukovací kinosál, tak tam 10 míst přifoukněte!'?

"Přesně, to je velká výhoda toho, že se to dá nafouknout třeba až na 10 tisíc (smích)."

Kde to nafukovací kino stojí?

"Stojí na parkovišti u Thermalu, což je úžasné, protože koncentrace sálů je na jednom místě. Jen to komplikuje parkování, ale to není zásadní problém."

Letošní ročník vykazuje jednu zásadní změnu. Týká se akreditací. Už to nejsou akreditace, diváci dostanou tak zvané festivalové pasy. Co to obnáší?

"Festival Pass vzniknul na základě připomínek lidí, kteří do Karlových Varů jezdili předešlé roky. Stěžovali si na fronty, tlačenice před sály a podobně. Tak jsme různě vymýšleli celý rok, až vznikl tento festivalový pas, který by měl velmi zjednodušit celou organizaci.

Nahrazuje studentskou akreditaci, už se nemusí vyřizovat a vyplňovat formuláře v Praze. Festival Pass se dá koupit v Karlových Varech. Statutárně je na tom stejně, jako byla studentská akreditace.

Na tento pas si můžete vybrat 4 lístky na jednotlivá představení s tím, že je to moderní typ karty. Má v sobě uložené informace o čase, na jak dlouho jste si jej koupili. Dá se tím pádem lépe kontrolovat vstup do kin pro lidi, který už lístek nedostanou, ale na volná, respektive neobsazená místa se dá dostat. Je to kontrolováno čtecím zařízením."

autoři: pev , jok
Spustit audio