Které organizmy v našem těle jsou obvyklé a normální, a kterých je třeba se zbavovat?

21. leden 2021

Internetový prostor je doslova zaplavený články o tom, jak jsme my, lidé zamořeni různými parazity, kteří nám ubírají na síle, energii a zdraví. Provází je také celá řada návodů, co jíst a pít, abychom se jich zbavili.

Je tomu opravdu tak? Je třeba, abychom se odčervovali stejně, jako to děláme u našich čtyřnohých mazlíčků? Které organizmy v našem těle jsou obvyklé a normální, a kterých je třeba se zbavovat?

„Paraziti se v současné době nestávají tím hlavním problémem, který máme. Spíš naopak. Ten obranný systém, který máme, který se vyvinul proti těm parazitům, je najednou jako kdyby bez práce. A my máme podezření, že alergie vlastně nastupují v tomto systému po těch parazitech. Protože u těch alergií se uplatňuje právě imunitní systém, který byl původně zaměřený na parazity,“ řekl v úvodu Lékárny MUDr. Jaromír Bystroň, primář oddělení alergologie a klinické imunologie ostravské fakultní nemocnice.

Poslechněte si záznam našeho magazínu o zdraví a zdravém životním stylu a dozvíte se víc.

„Všeho by mělo být přiměřeně. I té čistoty, ale i té špíny. Jakmile budeme žít ve zcela sterilním prostředí, nebudeme mít podněty, kterými by se ten imunitní systém nějakým způsobem rozvíjel. Takže my potřebujeme ty podněty, nicméně měly by být přiměřené,“ připomíná také v rozhovoru MUDr. Bystroň.

V Lékárně se mimo jiné dovíte, proč je důležité kojení, jak moc nás paraziti chtějí „zahubit“. A také třeba to, proč antibiotiky můžeme nadělat víc škody než užitku.

autor: Eva Panošová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.