KTP Kvantum vzala lidem peníze

6. prosinec 2002
Zprávy

A když teď řeknu KTP Kvantum, nejednomu poškozenému klientovi naběhne tepna na krku. Kde skončily svěřené peníze? Nejčastější otázka těch, co o ně přišli. Reportáž za chvíli v dopoledním Radiožurnálu Českého rozhlasu 1. Důchodce Pavel Vonka prodal dům a celoživotní úspory svěřil společnosti KTP Kvantum, která mu tehdy nabídla až čtrnáctiprocentní zúročení.

Zakladatel této společnosti má dnes rezidenci na Kanárských ostrovech. Zatímco důchodce Vonka je prý bezdomovec, který žije z milosti svých přátel. Kde tedy skončily peníze společnosti Kvantum? Více se dozvíte v reportáži redaktora České Televize Ostrava Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Společnost KTP Kvantum vznikla v Náchodě v roce 1995 a zpočátku plnila sliby klientů téměř bezchybně. Nábor byl provázen masivní reklamní kampaní. Jako obvykle pomocí mediálně známých osobností. Některé z nich do KTP Kvantum své peníze i vložili. Klientela byla různorodá. Od restituentů, kteří sem vložili dědictví po svých předcích po lidi postižené přírodními katastrofami. Všichni s nadějí, že jim kvalitně spravované peníze přinesou zhodnocení jejich vkladů. Skutečnost je dnes ale jiná. O tom hovoří jeden z třiceti tisíc klientů KTP Kvantum Pavel Vonka.

Host (Pavel Vonka): Já jsem tam vložil tři miliony osm set do KTP Kvantum.

Redaktor (Pavel Janošec): Co vám z toho zůstalo?

Host (Pavel Vonka): Nic.

Redaktor (Pavel Janošec): Pokusili jsme se několikrát oslovit i jednoho z nejúspěšnějších dílerů KTP Kvantum Lubora Schneidera. Postupně se mu podařilo získat více než tisíc klientů, kteří sem vložili přes dvě miliardy v hotovosti. I když jsme jej zastihli při návratu z firmy, odmítl s námi hovořit. Když se klient Pavel Vonka pokusil zjistit, jaké má šance, aby se dostal zpět ke svým penězům, byl z kanceláří KTP Kvantum vykázán a Lubor Schneider na něj pozval policii, aby ho z kanceláří vybavených a placených z peněz klientů KTP vyvedla. Hovoří Pavel Vonka.

Host (Pavel Vonka): On byl jakýmsi tím krajským náčelníkem. On je v podstatě vysmátej parazit.

Redaktor (Pavel Janošec): U zrodu KTP Kvantum stál jistý Karel Takáč. Dnes je ovšem ve vazbě. Podle našich informací byl zatčen právě v době, kdy se chystal převézt sídlo KTP Kvantum a také své sídlo na Kanárské ostrovy, kde má údajně za peníze klientů vybudovanou luxusní rezidenci. Na společnost byl prohlášen letos v březnu konkurz. Velkou roli hrají v celé záležitosti lázeňské akcie. O současné situaci hovoří správce konkurzní podstaty KTP Kvantum Jiří Sehnal.

Host (Jiří Sehnal): Tak tyto akcie byly v majetku společnosti Media Bohemia, která je rovněž v konkurzu. Mám však zato, že orgány v činném trestním řízení mají možnost až na další tyto akcie zablokovat a zajistit, že tak budou eventuelně k dispozici pro uspokojení věřitelů.

Redaktor (Pavel Janošec): Správce konkurzní podstaty KTP Kvantum Jiří Sehnal byl odvolán valnou hromadou letos v září. Ani jeho kroky nebudily v klientech KTP důvěru. Aktivitami správce Sehnala se zabývají soudy v Praze. Proč? Základní důvod vysvětluje právní zástupce některých klientů KTP Kvantum Jan Kalvoda.

Host (Jan Kalvoda): Dodnes jsem nezjistil, že by byla sepsána konkurzní podstat, takže já vlastně nemohu mít spolehlivé informace o tom, co vlastně patří do majetku úpadce KTP. Pokud se tohle nestane, tak všechny ostatní věci, které jsou od toho odvozeny prostě stojí a čekají.

Redaktor (Pavel Janošec): Navíc dnes dochází k prodeji majetku za podmínek nevýhodných pro klienty. To je výsledek činnosti zatím největšího obchodníka s cennými papíry na českém trhu, kterému svěřilo prostředky třicet tisíc klientů. A jak vidí výsledek možného uzavření případu další z klientek KTP Kvantum Milena Lačová?

Host (Milena Lančová): Obávám se, že opět to bude jedna z těch kauz, kde vlastně se zjistí, že na vině jsou klienti, protože tedy hamižně naběhli někomu a já se domnívám, že především státu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: spr , Pavel Janošec
Spustit audio