Kultura se probouzí k životu, víkendové tipy vás zavedou na zámky i do divadel

10. červen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás zajímavé tipy na výlety i akce v Moravskoslezském kraji. Navštivte třeba Divadelní dílnu v Novém Jičíně, některý ze zámků, nebo si zajeďte do Krnova na Landscape festival.

Kamenné divadlo na Skalkách v Novém Jičíně se mění na Divadelní dílnu. V pátek a v sobotu v něm vystoupí celá řada herců, divadelních souborů a muzikantů. Páteční program odstartuje v 19:00 kapela Evamore. Po ní nastoupí na pódium Anna Polívková, Lukáš Pavlásek a Martin Zbrožek s divadelní improvizací Milostný trojúhelník.

Sobotní odpoledne na Skalkách pak od 15:00 bude z velké části patřit dětem a pohádkám. Mimo jiné je pro ně připravena i Pohádková stezka, žonglérská či bubenická show.

Hrady a zámky s bohatým programem

Hrad Sovinec patří o tomto víkendu myslivcům. Od přehlídky trofejí, přes myslivecké fanfáry až po ochutnávku specialit. Začíná se v sobotu v 9:00, končí v neděli v 18:00.

Hrad Hukvaldy v sobotu láká na Toulky minulostí. Šermířský spolek Honorata má pro návštěvníky připraven celodenní program od 10:00 až do 16:00. Ke slovu se dostanou chladné zbraně, divadelní a kejklířská vystoupení, své dovednosti předvedou mušketýři i mistr kat. Vše zakončí slavnostní salva. Samotný hrad je pak otevřen až do 18. hodiny.

Rytířské slavnosti Hukvaldy

Pokud jste ale příznivci klidnější zábavy, pak v sobotu odpoledne zamiřte raději na zámek Raduň. Tam se od 14:00 do 19:00 koná Citrusová slavnost. Otevřena a citrusově vyzdobena bude zámecká oranžerie, připraven je program pro děti a k poslechu bude vyhrávat jazzová muzika.

Den andělů

Ostravský festival Slezská Lilie zve v neděli na Den andělů. A protože Slezská Lilie je festivalem křesťanským, vše začíná v 10:00 mší svatou v kostele svatého Antonína z Padovy v Ostravě-Kunčičkách. Ve 20:00 pak v Charitě svatého Alexandra začíná velký benefiční koncert, ve kterém vystoupí například Ewa Farna, Jiří Krhut či kapela Lake Malawi.

Landscape festival v Krnově

V Krnově začal tento týden Landscape festival. Trasa festivalu povede tak, aby upozornila na velké množství parků a dalších typů městské zeleně. Mimo historické centrum vznikly instalace a plastiky například v areálu sportovišť u Sokolovny ale třeba i na vrchu Cvilín. Některá díla chce vedení radnice na místech nechat a oživit tak veřejná prostranství.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.