Kunínský zámek je zase o něco zajímavější. První pokoj ozdobily hedvábné závěsy

11. červenec 2018

K povolání kastelána patří třeba také návštěvy u bývalých majitelů šlechtického sídla v zahraničí. Kastelán zámku v Kuníně Jaroslav Zezulčík si z posledních výprav do Rakouska dovezl nejen snímky vzácných obrazů, které mají spojitost s jeho zámkem, ale i zajímavý dar. První pokoj v Kuníně nově zdobí až dosud chybějící závěsy.

Pane Zezulčíku, co to je vlastně za materiál, co to jsou za závěsy?

Je to pravé hedvábí nakoupené v Paříži hraběnkou Vetterovou. Její manžel je vnukem posledního zámeckého pána na Nové Horce. Působil v Paříži také jako diplomat, rodina nakupovala také závěsy a látky pro své hradní sídlo, ale během naší poslední návštěvy v Rakousku nám rodina tyto závěsy věnovala a nyní tedy zdobí pokoj velké jídelny u nás na zámku v Kuníně.

S kastelánem Jaroslavem Zezulčíkem jsme ve velké jídelně. Závěsy ten prostor opravdu hodně obohatily. Budou k vidění i někde jinde?

My jsme přivezli od rodiny Vetterů další překrásné závěsy do dalších pokojů, které už jsou ušité. Pochází z rakouské ambasády v Paříži, byly věnovány pro náš zámek, takže se těšíme, že také další pokoje budou velice obohaceny a zútulní interiér našeho zámku.

Teď jste mě dovedl do dalšího pokoje tady v druhém patře zámku. Proč tady jsme, co tady teď obdivujeme?

Kastelán kunínského zámku objevil v americkém archivu divadelní hru, kterou před 250 lety v Kuníně napsala hraběnka Walburga

Titulní strana časopisu Damenjournal (v levé části obrázku), kde hra Luisa aneb Jak se zkouší láska vyšla

Nečekaný objev hlásí kastelán barokního zámku v Kuníně Jaroslav Zezulčík. Při sestavování knihy o zámku narazil na dosud neobjevenou divadelní hru, kterou před téměř 250 lety napsala hraběnka Marie Walburga. Krátké dílo s názvem Luisa aneb Jak se zkouší láska ještě letos lidé uvidí v podání ochotníků.

Je to poslední pokoj prohlídkové trasy, nádherný žlutý pokoj zvaný Schindlerovský. Vidíme tady krásné obrazy, které jsme přivezli před několika lety z Rakouska z pozůstalosti majitelů zámku rodiny Schindlerů. Věnovala je poslední členka rodu, ovšem byly ještě před nedávnem zcela zašpiněné. Nyní září novotou, jak vidíte, krásné zlacené rámy, doplněné rámy, obrazy byly také krásně konzervovány Václavem Chovancem, naším muzejním konzervátorem a restaurátorem.

A ten asi nejcennější obraz je právě v těchto dnech v jeho péči. Můžu prozradit, že se potvrdilo autorství obrazu. Pod tou špínou byl nalezen podpis známého moravského malíře Tadeáše Miliána a taky víme, že obraz byl namalován v roce 1860. Ten původní kostel v Kuníně je ještě před přestavbou. O rok později už začala přestavba kunínského kostela. Tyto obrazy všechny a další budou prezentovány v publikaci, která vyjde na konci tohoto roku a bude prezentovat historii kunínského zámku a taky 20 let jeho obnovy.

Ty obrazy tedy znázorňují členy rodiny Schindlerů?

Ano, jedná o se o rodinu Schindlerů z Kunewaldu, rodinu, která vymřela.

V Rakousku jste byl i teď nedávno.

Dostali jsme se na zámky, které jsou jinak nepřístupné a slouží jako soukromé rezidence. Vydali jsme se nejprve po stopách rodiny Harrachů, stavitelů tohoto barokního zámku a velice slavné rodiny. Byli jsme přijati na zámku v Bruck an der Leitha, který je nepřístupný veřejnosti. Tam jsme nafotili osmimetrový obraz rodiny hraběte Harracha. Hrabě Harrach se svou manželkou kněžnou Lichtenštejnovou, šestnácti dětmi. Obraz nebyl nikdy prezentován a publikován. Poprvé je lidé uvidí v té publikaci, kterou jsme slíbili vydat ke konci roku.

Fotili jsme také na dalším zámku v Rohrau, kde se nachází slavná harrachovská sbírka obrazů. Moc se na ty obrazy už těšíme, rodina nám vyšla velice vstříc, musím říci. No a to naše putování jsme zakončili na soukromé rezidenci paní baronky Pranckové ve Štýrsku na zámku Hautzenbichl, kde jsme fotili další obrazy rodiny Vetterů z Lilie. To je rodina, která vlastnila 300 let nedaleký zámek Nová Horka. Ten zámek nyní je v rekonstrukci, přízemí zámku by se mělo otevřít na konci příštího roku. Rodina slíbila, že přijede a my tam budeme také v kopiích prezentovat tyto obrazy.

Jaroslav Zezulčík (vpravo) a majitel zámku Bruck an der Leitha hrabě Ernst-Heinrich Harrach před osmimetrovým obrazem rodiny stavitele zámku Kunín Friedricha Augusta Harracha
autor: Michal Polášek
Spustit audio