Kuřecí prsa plněná uzeným lososem, Panna Cotta s jahodovým pyré

Tentokrát budeme v Dobrůtkách experimentovat. Kuchař Michal Kučera vařící v Adámkově vile v Raškovicích nám poradí, jak připravit Kuřecí prsa plněná uzeným lososem, zdobená krevetkami se smetanou a dušeným pórkem. Jídlo vyzkoušela Jana Hovjacká a jako sladkou tečku dostala italský desert Panna cotta s jahodovým pyré. Chcete vědět, jak se tyto skvělé pokrmy připravují?



Kuřecí prsa plněná uzeným lososem, zdobená krevetkami se smetanou a dušeným pórkem

Pro 4 porce:
- 600 g kuřecích prsou
- 200 g uzeného lososa
- 200 g krevet
- 20 g másla
- 2 ks pórku
- 1 ks citrónu
- 2 dcl smetany na vaření 12 %
- 0,5 dcl bílého vína

V kuřecím prsu uděláme kapsu a naplníme ji uzeným lososem. Maso osolíme a pečeme na rozehřáté pánvičce 6-8 minut. Zvlášť si na másle orestujeme pórek, zastříkáme bílým vínem a necháme krátce podusit. Přidáme smetanu a krevety a krátce povaříme. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónem a nakonec přidáme trochu másla na zjemnění. Maso překrojíme na hrubší plátky a klademe na připravenou pórkovou směs. Jako přílohu doporučujeme pařížské brambory s petrželkou.


Panna Cotta s jahodovým pyré

- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g krupicového cukru
- 3 ks želatiny v plátcích
- 1 ks skořice (celé)
- 1 ks vanilkového lusku
- citronová kůra

Jahodové pyré
- 500 g čerstvých jahod
- 10 g moučkového cukru
- citrónová šťáva

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji zvláčnět cca 10 minut. Mléko, smetanu, skořici, cukr a citrónovou kůru za stálého míchání přivedeme k varu, poté ihned odstavíme a necháme krátce odpočinout. Následně přidáme připravenou želatinu, promícháme a přecedíme do nachystaných formiček, které pak vložíme do lednice ztuhnout.
Očištěné jahody rozmixujeme, propasírujeme a dochutíme cukrem a citrónovou šťávou, poté necháme vychladit v lednici. Před podáváním vložíme formičky krátce do horké vody, aby šly snadněji vyklopit. Dekorujeme čerstvou mátou a kousky jahod.

autor: Jana Hovjacká