Kuřecí prsíčko s hermelínovou omáčkou a mandlemi, Řecký salát

V prvních únorových Dobrůtkách jsme vyrazili společně za inspirací do restaurace Rothschild Palace v Ostravě-Vítkovicích. Před lety, i když tehdy vypadala trochu jinak, v ní hodovali významní průmyslníci a bankéři, včetně vlastníka Vítkovických železáren, barona Rothschilda. Dnes si v ní můžete dát například Kuřecí prsíčko s hermelínovou omáčkou a mandlemi nebo Řecký salát. Právě tyto dva recepty pro nás vybral šéfkuchař restaurace Petr Galgonek.


Kuřecí prsíčko s hermelínovou omáčkou a mandlemi

Suroviny:
kuřecí prso
sýr Hermelín
smetana (33%) nebo Cuccino
slepičí vývar nebo bujón
mandle
grilovaní koření
sůl
olej

Postup:
Kuřecí prso lehce naklepeme a ochutíme grilovacím kořením. V rozpáleném oleji jej smažíme z každé strany asi 5 minut. Mezitím si připravíme omáčku – do kastrůlku nalijeme smetanu a dáme do ní rozpust na kostičky nakrájený sýr. Ze sýru ale předtím podélně odkrojíme asi cm silné kolečko – budeme jej potřebovat na zapékání masa. Omáčku promícháváme a jakmile je sýr téměř rozpuštěný, povaříme ji ještě se slepičím vývarem a další trochou smetany. Osmažené maso vložíme na pekáček, shora na něj položíme kolečko Hermelínu a dáme zapéct do trouby. Výpek z masa přidáme do omáčku. Plátky mandlí orestujeme na sucho na pánvi. Poté, co se sýr na mase v troubě rozteče, jej ihned servírujeme. Na talíři maso ze strany zalijeme pikantní sýrovou omáčkou a posypeme mandlemi. Jako přílohu volíme například restované brambory nebo bramborové noky.


Řecký salát

Suroviny:
rajče
salátová okurka
zelená paprika
salát rosso
sýr Feta
černé olivy
bazalkové pesto

Řecký salát

Postup:
Salát chystáme přímo na větším talíři – nejprve na něj položíme listy salátu rosso. Poté přidáme na malé kostičky nakrájenou půlku salátové okurky, půlku zelené papriky a dvě rajčata. Na zeleninu pak navrstvíme na kostky nakrájený sýr Feta a nakonec vše ozdobíme vypeckovanými černými olivami. Salát zakapeme bazalkovým pestem a čerstvý podáváme.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.