Kvalita vody v moravskoslezských nádržích je podle hygieniků dobrá

11. červen 2021 12:14

Kvalita vody na většině přírodních koupališť v Moravskoslezském kraji zůstává dobrá. Hygienici v tomto týdnu při pravidelných kontrolách odebrali vzorky vody z nádrží na Opavsku, Bruntálsku a Karvinsku, řekl mluvčí hygieniků Aleš Kotrla.

Kvalitu vody hygienici kontrolovali na 13 koupacích místech. Jedná se o tři lokality na vodní nádrži Slezská Harta, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Pod hradem v Bohušově, Stříbrné jezero v Opavě, vodní nádrž v Budišově nad Budišovkou, tři koupací místa Těrlické přehrady a bohumínská jezera Kališovo a Vrbické.

„Teplota vody již dosahuje příjemnějších hodnot a často je vyšší než 20 stupňů Celsia. V některých nádržích se oproti minulému odběru výrazně zlepšila průhlednost vody, jde o Vrbické a Kališovo jezero. Na Vrbickém jezeře se v zátoce u pláže vyskytuje viditelné přírodní znečištění z okolní vegetace,“ uvedli hygienici.

Riziková místa

Laboratorními rozbory nebyly v kvalitě vody zjištěny významnější změny, voda je vhodná ke koupání bez omezení. Výjimkou je Těrlická přehrada a Vrbické jezero na Karvinsku. Na těchto vodních plochách, stejně jako v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku, hrozí riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na stránkách krajské hygienické stanice. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

V Moravskoslezském kraji letos hygienici pravidelně monitorují kvalitu vody na 25 místech. Dále budou v regionu provozována dvě přírodní koupaliště, jde o štěrkovnu Hlučín a Karvinské moře, kde musí kontrolu zajistit jejich provozovatel. Kontroly jsou plánovány až do konce prázdnin.

zdroj: ČTK
Spustit audio