Kvalita vody v některých moravskoslezských nádržích se zhoršila

24. červen 2021 17:56

Na některých přírodních koupalištích v Moravskoslezském kraji se zhoršila kvalita vody. Jde o rybník Tvrdkov na Bruntálsku a nádrž Budišov nad Budišovkou na Opavsku. V ostatních nádržích se voda významně nezměnila. ČTK to dnes sdělil mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleš Kotrla.

Hygienici v tomto týdnu odebírali vzorky na 14 koupacích místech okresů Opava, Bruntál a Karviná. Šlo o tři místa na vodní nádrži Slezská Harta, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Bohušov, lom Svobodné Heřmanice, Stříbrné jezero, nádrž v Budišově nad Budišovkou, tři koupací místa Těrlické přehrady a Kališovo a Vrbické jezero.

„Laboratorní analýzy prokázaly oproti minulému odběru zhoršení kvality vody po mikrobiologické stránce v rybníce Tvrdkov na Bruntálsku, po senzorické stránce v nádrži Budišov nad Budišovkou. V ostatních nádržích nedošlo v kvalitě vody k významnějším změnám,“ uvedl Kotrla.

Riziko cerkáriové dermatitidy

Dodal, že laboratoř Zdravotního ústavu v Ostravě v tomto týdnu zajistila sběr vodních plžů na koupacích místech s možným rizikem onemocnění cerkáriovou dermatitidou, tedy na vodní nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku a Vrbickém jezeře a Těrlické přehradě na Karvinsku.

„Výsledky analýz potvrdily, že cerkárie schopné způsobit u lidí cerkáriovou dermatitidu, byly uvolňovány z malého počtu plžů, nalezených na koupacím místě Těrlicko - střed a na Vrbickém jezeře. Na základě těchto výsledků a s ohledem na hlášená onemocnění v minulých koupacích sezónách nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou,“ doplnil Kotrla.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související