Kvásek je u nás součástí rodiny. Přežít může až několik století, říká pekař Jan Šmikmátor
Podílel se na vzniku internetové kváskové mapy, pořádá v Brně kurzy pečení kváskového chleba a ví o něm snad úplně všechno. Nadšený cyklista, milovník dobrého jídla a především pekař Jan Šmikmátor prozradí, jak vypadal jeho první chleba i to, proč je pecen chleba vhodným dárkem pod vánoční stromeček. Kdo u nich doma peče vánoční cukroví? A čím je nejlepší během svátků zasytit přeslazené žaludky? Poslechněte si Apetýt!
Související
-
Byla to náhoda. Dnes je pečení kváskového chleba její vášeň i obživa
Není nic krásnějšího, než když se vám domovem rozvoní čerstvě upečený kváskový chléb. Ovšem každý, kdo se v domácích podmínkách o to pokoušel, ví, že to není jednoduché.
-
Jak jednoduše na kváskový chleba? Sežeňte si litinový hrnec po babičce
Péct kváskový chleba se dá i v domácích podmínkách. Důležité je vytvořit sálavé teplo a zapařit chleba na počátku pečení. Pekař Tomáš Kroulík poradil jednoduchou fintu.
-
Poradna Apetýtu: jak připravit kváskový chleba
Jan Šmikmátor v poradně Apetýtu prozradí, jak připravit kváskový chleba.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?