Kvůli mrazům zemřelo v Moravskoslezském kraji zřejmě už šest lidí

28. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Policisté v současných silných mrazech v Ostravě více kontrolují místa, na kterých se zdržují bezdomovci. Nabízejí jim kontakty na azylová zařízení, případně lékařskou pomoc. Při kontrolách v noci na dnešek ale na většině vytipovaných míst žádní lidé nebyli. ČTK to řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

V Ostravě v posledních dnech pravděpodobně umrzli tři bezdomovci, v celém kraji podle dostupných informací připravil mráz o život zřejmě šest lidí.

V noci na neděli pravděpodobně umrzli dva starší manželé nedaleko svého domova v Bocanovicích na Frýdecko-Místecku. „Nevíme, proč nedošli domů, ale noční teploty tu klesaly až k minus 20 stupňům,“ uvedl starosta Bocanovic Martin Paduch pro deník MF Dnes. List napsal, že podle místních obyvatel se manželé ve věku 63 a 67 let v noci ze soboty na neděli vraceli z oslavy. Lidé je našli mrtvé ležet kousek od sebe.

Policejní mluvčí Zlatuše Viačková řekla ČTK, že umrzl zřejmě také muž narozený v roce 1964, který ležel v pondělí ráno pod schody komerční budovy v Karviné-Fryštátě. „Příčinu úmrtí ale musí potvrdit pitva,“ řekla Viačková.

Pitva musí potvrdit také to, zda tři bezdomovci v Ostravě skutečně umrzli. Dva muži ve věku 34 a 43 let a padesátiletá žena byli o víkendu a v pondělí nalezeni nezávisle na sobě, muži na zemi venku pod mostem, žena v prostoru nákladové rampy. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková uvedla, že šlo vždy o místa, na nichž se zdržují lidé bez domova.

Silné mrazy zasáhly Česko už před několika dny. V Moravskoslezském kraji v noci klesají hluboko pod bod mrazu už od konce minulého týdne a podle předpovědi meteorologů ještě mají několik dní pokračovat.

zdroj: ČTK
Spustit audio