Kvůli nedostatku žáků v Krnově sloučí dvě střední školy – průmyslovku a automobilní

5. prosinec 2019 07:10

Už od nového roku se v Krnově sloučí dvě střední školy – automobilní a průmyslová. Krajští zastupitelé tak rozhodli mimo jiné kvůli ubývajícím žákům. Po letech tak končí historie automobilní školy, která má ve městě dlouholetou tradici. Vedení škol ale uklidňuje, že po sloučení se obory pro žáky nezmění.

Krnovskou průmyslovku navštěvuje 300 žáků a sousední automobilní o 100 méně. Možná kapacita je přitom skoro dvakrát vyšší. Právě kvůli klesajícímu počtu zájemců se školy slučují.

„Vnímáme i úbytek zájmu o technická povolání. I když je to škoda, ale je to hlavní argument i tohoto plánovaného sloučení. Jedním z nejdůležitějších úkolů pro mne je uklidnit zaměstnance, zákonné zástupce studentů a uchazeče, že pro ně se nic nemění. Že stávající dostudují ve stejných místech a ve stejných oborech a že pro nové je stávající nabídka neměnná,“ říká ředitel Střední školy průmyslové Aleš Zouhar.

Střední škola automobilní má v Krnově dlouholetou tradici. Mnozí zaměstnanci tak těžce nesou, že její historie končí.

„Někteří z našich učitelů a mistrů jsou absolventi této školy, kteří se sem vrátili jako pedagogové. Takže je to informace, která je zarazila. Ale pevně věřím, že budou dál působit na škole,“ dodává dosavadní ředitelka automobilní školy Věra Predikantová.

Jak výrazné změny čekají žáky a pedagogy v příštím školním roce, ale vedení budoucí sloučené školy zatím neví.  O všem bude teprve jednat s krajem, který školu zřizuje.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio