Kvůli polskému smogu žádá Ostrava o pomoc Brusel

8. září 2012

Recept na zlepšení ovzduší v příhraničí chce Ostrava hledat spolu s Evropskou unií. V dopise žádá o schůzku Evropského komisaře pro životní prostředí a přikládá k němu i studii zdravotního ústavu.

Podle studie se na většině smogových epizod v Ostravě podílí i prach, který vypouštějí továrny a domkaři v Polsku. A právě kvůli tlaku na Polsko volá město o pomoc Brusel.

„Jako kdybyste vdechovali jemný písek. Normálně to jde opravdu fyzicky cítit,“ popisuje svůj pocit při smogové inverzi vychovatelka Hana Štrbová z Ostravy.

Teď si ještě užívá hezkého počasí. Ví ale, že zanedlouho vzduch opět pořádně zhoustne. Vadí jí to hlavně kvůli dceři. „Začne na podzim kašlat a nemůže se toho zbavit až do léta,“ dodává.

Problémy mají lidé i v jiných částech regionu

Problémy má řada dalších lidí na Ostravsku , Karvinsku či Třinecku. Plnou ordinaci měla loni při smogových dnech i ostravská lékařka Andrea Matulová. A předpokládá, že letošní zima bude vypadat podobně.

„Bylo hodně virových respiračních infektů a pozorovala jsem na svých pacientech, že při jinak běžném nachlazení skoro vždy měli komplikující kašel a kašlali o něco déle, než to bývalo v minulých letech,“ podotýká lékařka.

Jen opatření v Česku ale situaci nezlepší. Na většině smogových epizod se podle Jiřího Bílka ze Zdravotního ústavu podílí i špína z Polska.

„Z dvaadvaceti dnů, které byly hodnoceny, patnáctkrát byl naprosto významný vliv Polska,“ poznamenal Bílek.

Ostrava přichází s novou iniciativou

Vedení města proto přichází s novou iniciativou a doufá, že s pomocí komisaře a evropských peněz se podaří vymyslet způsob, jak zlepšit ovzduší v příhraničí.

Demonstrace za čistější ovzduší v Ostravě

„Je to dopis, kterým vyzýváme Evropskou komisi, ať se s námi baví. Jde přes zastupitelstvo, ať to má nějakou váhu a není to jen můj dopis. Ale myslím si, že nějaký dopad mít bude, a že je to skutečně krok na cestě k dlouhodobému tlaku na polskou stranu. Protože bez Polska se tady situace nezlepší,“ říká primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Dopis s výzvou odejde do Bruselu hned po zasedání zastupitelů.

autor: iha
Spustit audio